George Ene Avocat Iasi: asigurarilor, international. Articole

George Ene Avocat Iasi: civil, international. Articole

George Enescu renaște la Iași

George Enescu renaște la Iași

În aceste vremuri când dezbinarea e regină și disprețul față de tot ce e românesc e regele, unii pioni români se unesc pentru a construi un joc al redescoperirii și prețuirii valorilor românești. Unul dintre aceștia este regizorul Toma Enache (n. 1 noiembrie 1970, Constanța), un artist complex, un multi-talent, fiind în același timp regizor, actor, scenarist și producător de film. Drept dovadă sunt câteva dintre creațiile sale, lungmetrajul „Între chin și amin”, primul film artistic având ca subiect „Experimentul Pitești” și „Nu sunt faimos dar sunt aromân”, primul film artistic în aromână. Domnul Enache a reușit să coaguleze la București o echipă de actori, coregrafi, figuranți, cameramani și sunetiști pentru un alt proiect măreț: „Enescu geniul și prințesa”, un film dedicat celui mai mare muzician român din istorie, George Enescu. În rolurile principale joacă Laura Lacher (Maria Cantacuzino, iubita lui George Enescu) și Mircea Dragoman (George Enescu). Laura ne-a declarat că a fost o încântare experiența artistică de la Iași:

„- Am fost foarte bine primiți, cu mult entuziasm. Ieșenii sunt oameni foarte calzi și alegerea locului de filmare la Iași a fost foarte inspirată.”

Probabil că vă întrebați cum de a ales regizorul Toma Enache orașul nostru drag. Meritul absolut îl are celebra Casă Zoller, care seamănă uluitor cu reședința lui George Enescu din Elveția. Casa Joseph Zoller este un monument istoric situat în municipiul Iași, județul Iași, restaurat de către Gianina Vera Poroșnicu, avocat de profesie, filantrop și mare iubitoare de artă. Casa Zoller este singurul monument istoric din Iași restaurat din fonduri personale și aflat în proprietate privată. Face parte dintr-un grup de patru monumente istorice amplasate de-a lungul străzii Elena Doamna. Strada era numită până la 1900 strada Albă, un important bulevard de promenadă și zonă comercială a Iașului, fiind locuită preponderent de evrei. De aici și denumirea sub care a fost cunoscută casa, „Palatul Alb de pe strada Albă”. Casa a fost cumpărată de doamna Gianina Poroșnicu în 2013, iar procesul de restaurare a durat din 2013 până în 2016. Ca un echilibru în timp, Joseph Zoller, filantrop și industriaș evreu, proprietarul inițial al clădirii, a construit casa și fabrica sa de ciocolată tot în trei ani. Casa aparţine perioadei Belle Époque și se distinge prin valoarea ei arhitecturală, printr-un exterior specific neoclasicului cu elementele de fațadă impecabil conservate. Curtea a fost și ea amenajată în deplin acord cu principiile arhitecturii neoclasice: proporții, rotunjimi, echilibru și armonie. Toată povestea casei și mărturiile din arhive sunt cuprinse în monografia istorică scrisă de regretatul Sorin Iftimi, doctor în istorie, monografie publicată de proprietara Gianina Vera Poroșnicu.

De această bijuterie arhitecturală s-a bucurat și întreaba echipă de la București, în frunte cu regizorul Toma Enache, ce a folosit farmecul și magia Casei Zoller pentru a induce actorilor starea de spirit specifică vremilor în care geniul moldav George Enescu nutrea o pasiune divină pentru „Maruca” Cantacuzino, prințesa inimii sale. În pauzele de filmare actorii, coregrafii, figuranții, cameramanii au savurat clipele petrecute la în celebra casă de la Iași, rămânând impresionați de pralinele colorate Josef Zoller asortate la cafeaua oferită binevoitor de doamna Poroșnicu.

„Am rămas mișcată de modestia artiștilor implicați în acet proiect măreț. Am făcut la rândul meu tot posibilul ca realizarea filmului biografic despre marele Enescu să fie cât mai facilă și plăcută și mă bucură nespus să fac parte din echipa care reconstruiește istoria celui mai important artist român, George Enescu. M-am bucurat enorm de reacția lor de uimire când le-am prezentat salonul principal al casei, decorat magnific cu ferestre înalte ce-ți luminează trupul și sufletul. În 1912 acesta era salonul de primire al casei, așa că rescriem într-un fel istoria. Îi aștept cu drag la Iași pentru continuarea filmărilor.”, ne-a mărturisit entuziasmată doamna Gianina Poroșnicu.

Observând fervoarea cu care artiștii de la București și doamna Poroșnicu din Iași  pun umărul la resurecția marelui muzician român, spunem că niciun efort nu e prea mare când vine vorba de George Enescu. Născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria. George a fost al optulea copil și părinții îl alintau cu numele „Jurjac”, dat de guvernanta franceza Lydie Cedre, care a avut o influență profundă asupra educației sale începând de la vârsta de 6 ani. A manifestat încă din copilărie o înclinație extraordinară pentru muzică, începând să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, iar la vârsta de 5 ani a apărut în primul său concert și a început studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella. Deși este cunoscut în principal ca un virtuoz al viorii, George Enescu era și un pianist rafinat, apreciind posibilitățile polifonice pe care i le dădea pianul, în comparație cu vioara. Despre activitatea sa muzicală, George Enescu spunea: „În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”

Iată că fericirea maestrului George Enescu transcende timpul, căci după un secol, undeva la Iași, oameni iubitori de artă și frumos precum doamna Gianina Poroșnicu, regizorul Toma Enache și întreaga sa echipă de la București s-au reunit  pentru a-l readuce la viață pe marele Enescu în timpurile noastre, pentru a ne prețui valorile și trecutul românesc. „La trecutu-ți mare, mare viitor”, cum spunea un alt pilon de neprețuit al culturii românești, Mihai Eminescu.