Rochie cu Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

Rochie cu Avocat Iasi: penal, international. Articole

Rochie cu 800 de trandafiri pe Elena Doamna. ”Este un alt fel de a sărbători Crăciunul”

Rochie cu 800 de trandafiri pe Elena Doamna. Este un alt fel de a sărbători Crăciunul

 Ieșenii care trec prin strada Elena Doamna au parte de o apariție inedită. O tânără înaltă, cu plete brunete, ce aduce a femeie aristocrată din secolul XVIII, le readuce aminte că este perioada Crăciunului. Este îmbrăcată într-o rochie lungă, din zeci de metri de voal roșu, pe care au fost cusuți manual 800 de trandafiri și flori de câmp de toate culorile. Creația artistică aparține coregrafei Rodica Eșanu care, de 30 de ani, asigură costumația artiștilor de la Opera Română Iași.

Manechinul realistic reproduce frumusețea clasică a unei tinere zâmbitoare, care stă în picioare imitând elegant maniera de fotografiat din secolul trecut. Rochia cântărește peste 10 kg, iar florile sunt susținute de rămurele cu frunzulițe verzi. Pentru a reprezenta cât mai fidel o tânără din anii 1900, evantaiul a fost creat special din lemn, îmbrăcat în voal, iar pentru pălărie s-a apelat la doamna Marta Rusu din Cluj, una dintre puținii artiști locali din România care mai lucrează manual astfel de articole de vestimentație.

Manechinul a fost expus pe un soclu special din curtea casei- monument istoric, casa Joseph Zoller. A fost ales roșul pentru a simboliza Crăciunul, iar piatra albă din curte imită zăpada. Florile sunt preponderent trandafiri și flori de câmp de toate culorile (alb, roșu, mov, portocaliu, turcoaz, galben etc), iar mesajul lor este bucuria cu care trebuie să primim viața ca și dar. Ținuta este intitulată ”rochia florilor” și este o creație artistică ce amintește de renaștere. Intenția este de răpi imaginația trecătorilor și de a-i duce în Belle Epoque, o epocă a eleganței, rafinamentului și a bunului gust. Astfel, rochia amintește de ținuta aristocratică a secolului XIX când se purtau pălării, mitene, precum și umbrela ca accesoriu elegant al doamnelor.

La rochie Rodica Eșanu a lucrat cel puțin trei luni, iar fiecare trandafir a fost cusut manual. Manechinul este vizibil nonstop, noaptea fiind luminat specific. ”Este un alt fel de sărbători Crăciunul, bucuria vieții. ”Dacă unii aleg să împodobească bradul, aici s-a ales împodobirea rochiei cu flori”, a spus Gianina Vera Poroșnicu, proprietara casei monument în curtea căreia a fost amplasat manechinul. (Fragment din articol de presa)

 

FOTO: Doru HOBJILĂ