Avocat Gia Avocat Iasi: penal, civil, asigurarilor, international. Articole

Avocat Gia Avocat Iasi: international. Articole

Avocat Gianina Vera Poroşnicu: victimologia contemporană în teoria lui Benjamin Mendelsohn

avocat-gianina-vera-porosnicu-victimologia-contemporana-in-teoria-lui-benjamin-mendelsohn

Benjamin Mendelsohn este supranumit ”părintele victimologiei”, victimologia fiind știința care se ocupă de victimele delictelor.

În teoria sa, violența are o origine inconștientă, iar victima se identifică, de cele mai multe ori, cu agresorul ca mijloc de apărare. O altă teorie a sa se referă la educația corectivă și la ”vârstele” specifice agresivității.

Benjamin Mendelsohn a mers, în psihanaliza judiciară, pe urmele lui Dostoievski – acesta explica normalul plecând de la patologie.

În teoriile sale deschizătoare de drumuri, “părintele victimologiei” a vorbit de eul născut și eul social. Tot el a făcut legături și a oferit explicații în raportul nevroze-delicte.

De asemenea, este cel care vorbește despre experiența covârșitoare asupra vieții a celor trei ani din copilărie. Aproape nimeni nu își poate aminti cu precizie evenimentele întâmplate în primii trei ani de viață, deși bogați în experiență: mersul, vorbirea, etc. – fenomen numit amnezia copilăriei.

Din această epocă a copilăriei se extrage personalitatea de mai târziu pe spectrul fenomenelor HIPERPERMISIV versus HIPERAUTORITAR.

 

Teoria lui Benjamin Mendelsohn stă, astăzi, la baza ABC-lui psihologiei judiciare și a psihologiei în general, afirmând: ”Fiecare întoarce ceea ce primește!”. La violență se răspunde tot cu violență. Este o lege naturală greu de înfrânt.