CE ESTE DR Avocat Iasi: penal, international. Articole

CE ESTE DR Avocat Iasi: international. Articole

CE ESTE DREPTUL INTERNAȚIONAL PRIVAT?

ce-este-dreptul-international-privat

Călătorești într-un avion al unei companii low-cost. Dorești să cumperi un sandwich sau să bei un suc. De ce trebuie să le plătești în euro? E drept că venind spre Zaragoza din București, am avut plăcuta surpriză să văd că se putea plăti și în lei. E drept, avionul era plin de români.

        În orice aeroport din lume, bagajul personal se supune unei anumite legi. Care este acea lege? Te angajezi în Spania. Ce lege se aplică contractului tău de muncă? Ce lege guvernează contractul de închiriere sau de cumpărare al locuinței? Pe teritoriul Ungariei, un șofer slovac îți tamponează mașina. Cum se vor stabili despăgubirile? Unde te vei judeca? În ce țară? Cum se va desfăsura procesul? Dorești să te căsătorești cu un francez. Ce formalități trebuie să îndeplinești pentru asta? Te poți căsători cu el în Franța sau în Madagascar? Hotărăști să divorțezi de soțul tău cetățean străin sau cetățean român, rămas în țară. Unde poți divorța? Ce drepturi ai? Ce-ți rămâne după divorț? Ce efecte va produce hotărârea de divorț străină în România? Ce efecte va produce actul românesc de divorț în străinătate? Te mai poți recăsători acolo? Binefăcătorul tău italian a decedat în România. Cum se va împărți succesiunea? Ai vreun drept la moștenirea lui? Ce drepturi au copiii din prima căsătorie? Cumperi în Germania, un automobil la mâna a doua. Ce drepturi ai legate de calitatea mașinii cumpărate? Pe cine poți trage la răspundere? În ce țară?

        Răspunsurile tuturor acestor întrebări fac obiectul Dreptului internațional privat. Prin urmare, este ramura de drept care reglementează drepturile și obligațiile cetățenilor români implicați în relații juridice cu o entitate străină, arătându-le în ce țară se vor judeca și care este puterea în România a hotărârii judecătorești obținute în străinătate sau viceversa.

Pe scurt, Dreptul internațional privat este îngerul păzitor al călătorilor. Cum ai trecut hotarele țării, te afli sub umbra aripilor lui. Conf.dr. Cosmin Dariescu – Facultatea de Drept, Departamentul Drept Privat, Universitatea „Al.I.Cuza”

Av. Gianina Vera Poroşnicu – Uniunea Națională a Barourilor din România – Baroul de Avocați Iași