CLAUDIA MO Avocat Iasi: civil, asigurarilor, international. Articole

CLAUDIA MO Avocat Iasi: asigurarilor, international. Articole

CLAUDIA MOTEA - MIRACOLUL CU CARE MĂ TREZESC ÎN FIECARE DIMINEAȚĂ!

claudia-motea-miracolul-cu-care-m-trezesc-n-fiecare-diminea

Personalitate marcantă a teatrului și filmului românesc, actrița Claudia Motea este un exemplu demn de urmat: pe lângă faptul că jocul său actoricesc este unul profesionist și cu un spectru emoțional divers – fiind supranumită de către criticii din afară Giuletta Masina a zilelor noastre -, aceasta este implicată și în munca din spatele scenei, fiind și regizor, director artistic al Teatrului NOSTRUM (instituție de teatru independent din București, afiliată la Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și la Uniunea Artiștilor Plastici) și chiar și scenograf. În același timp, este și director pe partea cu relații publice la Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România și președinte la Uniunea Artiștilor Plastici, Departamentul Artele Spectacolului.

Pasiunea sa pentru teatru și cinematografie este una nemărginită, asta simțindu-se în toate proiectele sale, fie că le-a coordonat, fie că a făcut parte din ele ca interpret, iar reacțiile despre munca sa sunt tot timpul laudative, subliniind puterea sa de a se dedica trup și suflet în tot ceea ce face.

A participat la unele dintre cele mai cunoscute festivaluri de profil din lume plimbându-se prin orașe precum Avignon, Recklinghausen, Viena, Amsterdam, Dublin, Roma, Birminghan, Glasgow sau Paris, a fost gazda emisiunii A fost odată, difuzată pe canalul Televiziunii Române în care a interpretat peste patruzeci de personaje.

În 1997, juca la New York, pe Broadway, în spectacolul Daianele regizat de unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din țară, Silviu Purcărete, și așa s-a decis să rămână pe continentul nord-american, simțind că aparține mai mult acelei societăți culturale. Într-un interviu acordat lui Grigore L. Culian după ce a câștigat Premiul de Excelență la Gala Celebrităților românești din 2014 i-a mărturisit acestuia că pentru ea întâlnirea cu New York-ul a însemnat o dragoste la prima vedere de care a simțit nevoia să nu se mai despartă niciodată: „Totul pentru mine a început, de fapt, în New York, iar acest oraș minunat a fost pentru mine love at first sight! Am intrat în fascinația lui de cum am pus piciorul în aeroportul John F. Kennedy. Aerul, oamenii, tumultul aeroportului rezonau cu mine într-un mod cu totul altfel.” Și, totuși, destinul său nu a fost să devină new-yorkeză, din contra, țara vecină, Canada, o chema, simțind acolo că va găsi acea libertate deplină de exprimare a propriului pe care și-o dorea cu ardoare. Experiența emigrării a fost și cu suișuri, și cu coborâșuri, dar acest lucru i-a șlefuit personalitatea, fiind conștientă că fără aceasta, nu ar fi omul de azi. Momentul în care Claudia Motea s-a simțit cu adevărat împlinită a fost cel în care i-a fost recunoscută valoarea sa ca artist de către comunitatea canadiană: „Cel mai frumos moment al meu a fost când am simțit din plin recunoaștere și acceptarea mea ca artist în comunitatea canadiană. Premiile obținute în actorie, dramaturgie, nominalizarea la premiul de excelență în teatrul canadian justifică fără echivoc acest lucru.”

După doisprezece ani de pribegie, Claudia Motea s-a întors în România, unde a început să joace în spectacole și chiar să scrie piese de teatru, scenarii, atât pentru scena teatrului, cât și pentru emisiuni de televiziune. Una dintre cele mai apreciate creații ale sale este spectacolul-film Iubește-mă... America! scris în colaborare cu regizorul Alecu Croitoru. A mai făcut un scurt-metraj, KANDY, al cărui scenariu a fost scris în colaborare cu Mariana Pachis.

Cele mai importante distincții pe care le-a primit Claudia Motea de-a lungul carierii sale sunt următoarele: Best Actress, Best Original Script, Best Production, Best Audience-Award la London Theatre Film Festival (Canada 2007), a fost laureată a Festivalului Modern-Movie din Galați pentru filmul KANDY – Ciocolată de lux cu gust de femeie primind premiul pentru Cea mai bună actriță a anului (2015), a primit distincția Magna cum Laudae UARF și Premiul de Excelență la Gala Celebrităților din 2014, a fost aleasă în 2015 una dintre cele zece femei de succes ale anului și a primit din partea Uniunii Autorilor și Realizatorilor de film (instituție înființată de Sergiu Nicolaescu) Clacheta de aur pentru activitatea sa desfășurată în străinătate. A mai susținut workshop-uri de teatru, atât în țară, cât și în străinătate și, în prezent, predă cursuri de actorie pentru copii, în mediu online. Cu toate acestea, cea mai importantă distincție obținută recent nu s-a petrecut în lumea artei dramatice, ci în cea literară. În anul 2019, a primit Premiul Cartea Anului 2019 oferit de Centrul Cultural Israeliana-român în parteneriat cu Fundația Dr. Wilhelm Filderman și Fundații & Asociații din Israel și România pentru volumul SHALOM, ISRAEL! despre care Mihaela Hură afirmă că „este o pledoarie vizuală de un lirism intransigent zămislită într-o manieră compozițională contemporană mixtă, de teatru și film.” Într-un interviu recent, Claudia Motea a mărturisit că pregătește și un spectacol multimedia pornind de la cartea publicată, regizat de Toma Enache, bine-cunoscut pentru filmul său documentar despre torturile din închisorile comuniste, Între chin în amin. Pe lângă această carte, ea a mai scris și un volum bilingv de poezii, În zorii din tine (Editura Libris Editorial, Brașov, 2020) și MUCH LOVE – Decalog teatral (Editura Libris Editorial, Brașov, 2019), care conține zece piese de teatru dintre care patru sunt scrise de autoare în limba engleză, iar celelalte aparțin unor dramaturgi nord-americani. Într-un interviu recent a afirmat că lucrează la un nou proiect literar, Caruselul fericirii, care se vrea a fi un volum de poeme, în pandemie simțind nevoia să-și exprime angoasele și stările confuze cauzate de incertitudinea lumii din jur, prin versuri.

Prin acest laudatio umil, căci realizările Claudiei Motea sunt numeroase și nu există cuvinte suficiente pentru a le cuprinde pe toate, doamna Gianina Vera Poroșnicu vrea să-și exprime prietenia și recunoștința pentru cadourile primite, pentru cărțile cu dedicație pline de iubire și amiciție, pentru bucățile de suflet pe care actrița le-a pus în fiecare cuvânt scris și, mai ales, pentru ritual său matinal prin care își bucură apropiații cu mesaje, videoclipuri ori imagini care le înseninează ziua trimise în fiecare zi.