Combaterea Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

Combaterea Avocat Iasi: penal, civil, international. Articole

Combaterea discursurilor de ură online

combaterea-discursurilor-de-ur-online

Noua era a tehnologiei a dezvoltat comportamente online disprețuitoare. Cu toate acestea, puține lucruri sunt cunoscute despre factorii psihologici care stau la baza acestui fenomen negativ. Dacă ne-am dori să efectuăm o comparație între caracteristicile persoanelor care postează comentarii de ură și cele ale persoanelor care postează comentarii de non-ură ar fi destul de greu deoarece profilul sau identitatea acestora poate fi una fictivă. Există un subgrup de ființe umane care „umblă fără nume” printre noi, fiind numite sociopați sau psihopați. 

 

Internetul a devenit un mijloc principal de comunicare la nivel mondial, iar această acoperire globală fără precedent - combinată cu dificultatea în urmărirea comunicărilor - îl face un instrument ideal pentru extremiști pentru a spori ura, pentru răuvoitori sau gazetari șantajiști de a denigra persoane publice sau instituții. Pe măsură ce internetul a crescut și s-a schimbat, grupurile și mișcările de ură s-au adaptat, creând site-uri web, forumuri și profiluri de rețele sociale, devenind active în spații precum jocuri online și chiar creând versiuni paralele de servicii precum Twitter și Wikipedia. Rețelele sociale online încurajează interacțiunea grupului și consolidează conexiunile dintre membrii grupului. Pe măsură ce oamenii se mută pe rețele sociale mai noi, cum ar fi Instagram, Snapchat și TikTok,  sociopații îi urmează și acolo și ”hărțuirea” continuă.

 

Unii specialiști încearcă să ofere soluții care sa contribuie la combaterea discursurilor de ură online și la stoparea răspândirii acțiunilor violente. Iată câteva recomandări:

  • Trageți la răspundere platformele pentru discursurile instigatoare și denigratoare. Raportați tweet-uri, videoclipuri YouTube, postări pe Instagram, postări pe Facebook și alte discursuri care denigrează pe platformele care îl găzduiesc și solicitați acțiune;
  • Creșteți gradul de conștientizare a problemei. Discutați cu prietenii și familia despre motivele pentru care discursul instigator sau denigrator nu este o problemă doar pentru internet, ci  și pentru societățile și cultura noastră în general;
  • Susțineți persoanele care sunt ținte ale discursurilor de ură;
  • Luptați împotriva mesajelor dăunătoare în locurile publice, stând public cu victimele și demonstrând solidaritate;
  • Sporiți mesajele pozitive de toleranță;
  • Anunțați organizațiile care luptă împotriva acestor fenomene cu privire la cele mai grave cazuri pe care le vedeți. Urmărirea urii, de unde provine și către cine este direcționată este o parte importantă în combaterea acesteia.

                                                                                               Autor, 

                                                                                               avocat Poroșnicu Gianina Vera

                                                                                               Baroul de Avocați Iași