Comemorare Avocat Iasi: penal, civil, asigurarilor, international. Articole

Comemorare Avocat Iasi: penal, international. Articole

Comemorarea lui Mihail Kogălniceanu

comemorarea-lui-mihail-koglniceanu

Joi, 1 iulie, la ora 11:00 a avut loc resfințirea mormântului remarcabilului om politic al secolului XIX, Mihail Kogălniceanu din Cimitirul Eternitatea. Invitații au fost personalități locale importante, cum ar fi domnul primar al Iașului, Mihai Chirica, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, domnul academician și vicepreședinte al Academiei Române, Bogdan C. Simonescu, domnul profesor doctor Cătălin Turliuc al Facultății de Istorie, Liviu Brătescu - secretar de stat în Ministerul Culturii, doi strănepoți ai lui Kogălniceanu și mulți alții.

Slujba s-a deschis cu intonarea imnurilor naționale din 1891, dar și din prezent. Preasfințitul Nechifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor ajutat de preoții săi a sfințit mormântul și l-a binecuvântat pe Mihail Kogălniceanu.

Domnul Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași, a spus că „Într-o societate din ce în ce mai tulburată și într-o societate în care din ce în ce mai greu ne găsim modele, Mihail Kogălniceanu reprezintă un părinte fondator al României moderne. Reprezintă un model de om de stat.” Artistul ieșean Ciprian Stratulat a condus procesul de restaurare cu materiale de cea mai bună calitate și cu o responsabilitate admirabilă.

În cadrul campaniei de restaurare a 20 de morminte din cadrul Cimitirului Eternitatea din Iași, acesta este printre cele mai importante, aparținând unuia dintre cei mai influenți oameni ai secolului XIX. De asemenea, am reamintit și de recenta restaurare a mormântului poetei Otilia Cazimir, un eveniment lăudat de întreaga presă locală.

Realizat în parteneriat cu Asociația Junimea XXI, cu Primăria Municipiului Iași și cu Direcția Județeană pentru Cultură Iași, restaurarea stă și ca un simbol al colaborării serioase și asumate ale unor instituții publice, care dau o pată de culoare și de speranță acestor morminte.

Evenimentul s-a încheiat în muzica militară întreținută de Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași și Corul Marii Uniri cu depunerea coroanelor de flori din partea reprezentanților instituțiilor publice.

Am fost singura persoană privată care a depus flori, și anume 130 de trandafiri albi, legați cu o banderolă de doliu, care semnifică 130 de ani de la moartea veritabilului om de stat.



Fotografii eveniment