COMUNITATE Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

COMUNITATE Avocat Iasi: penal, international. Articole

COMUNITATEA IEȘEANA VINE ÎN AJUTORUL FETEI VIOLATE DE ȘAPTE BESTII. SUNT IMPLICAȚI CUNOSCUȚI AVOCAȚI ȘI DOCTORI

Cazul mult mediatizat al fetei din Vaslui, violată ore în șir de șapte bestii, a stârnit reacții și la Iași. Deputatul Tudor Ciuhodaru a precizat că intenționează să înființeze o asociație pentru susținerea victimelor violului. Fenomenul nu este de neglijat, mai ales că numărul violurilor din România este foarte ridicat. Ciuhodaru a precizat că a găsit sprijinul cunoscutului avocat ieșean, Gianina Poroșnicu, care va asigura asistența juridică gratuită pentru victimă și familia acesteia. De precizat că opinia publică este oripilată după ce judecătorii au hotărât ca cei șapte inculpați să fie judecați în stare de libertate.


”Da, este vorba despre casa de avocatură a Gianinei Poroșnicu, care s-a oferit să asigure gratuit toată asistența judiciară de care este nevoie. Acest demers este unul normal. Vom avea cea mai bună reprezentare juridică pentru acest caz. Nu exista niciun fel de sprijin pentru victimele violului. Conform statisticilor, în Romania se petrece un viol la patru ore. Trebuie să existe un loc în care victima să fie îndrumată medical. La noi, în legislație, violul încă poate fi mediat. Este incredibil ce se întâmplă în România, în secolul al XXI-lea. La început, vom începe prin voluntariat. Sunt psihologi care ne pot ajuta”, a declarat Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR.

 

 


”Felicit presa pentru campania în derulare. Consider că este un gest de excepțională solidaritate umană. Cu toții trebuie să luptăm împotriva răului. Violul este un act primitiv, degradant, sancționat și penalizat de toate culturile civilizate ale lumii. Judecătorul trebuie să-și găsească curajul să aplice o coerciție excepțională. Această <<democratizare>> a actului de justiție este rău primită de opinia publică și face o proastă impresie”, a declarat avocatul Gianina Poroșnicu.

”Consider că, în momentul de față, în România, este foarte multă violență sexuală, fizică și emoțională, iar legislația nu face față acestui adevărat flagel național. Sunt psiholog clinician cu o experiență de aproape patruzeci de ani în domeniu și am făcut o descoperire care poate să pară șocantă, dar care cred că va fi confirmată de colegii mei: majoritatea pacienților cu tulburări depresiv-anxioase au în antecedente experiențe psihotraumatice legate de agresiuni fizice, emoționale ori sexuale. În calitate de profesionist în domeniu, trebuie să evaluez și să tratez consecințele psihotraumelor, însă, în plan personal, sunt afectată de neputința de a sancționa și de a stopa violența. Din nefericire, violența este omniprezentă, în România este foarte multă violență domestică- și acest lucru se întâmplă din cauza mentalităților greșite, a hibelor din educație, dar, în cea mai mare parte, din cauza legislației șovăielnice și lipsite de fermitate.

Studiile de specialitate atrag atenția asupra faptului că persoanele care au fost victime ale violenței sexuale, fizice sau emoționale își pierd încrederea și stima de sine, pierdere care duce automat la tulburări depresive. În condițiile în care costurile oricărei depresii sunt atât individuale, cât și sociale, cred că ar trebui adoptată în regim de urgență o legislație care să prevină și să stopeze violența”, a spus Ermina Sorocianu, psiholog clinician, Policlinica ”Sf. Spiridon” Iași.

Via Atac de Iași