Avocat Iasi: asigurarilor, international. Articole

Avocat Iasi: penal, international. Articole

DOI AVOCAȚI IEȘENI SE BAT PENTRU UN MILION DE EURO. BUN DE PLATĂ ESTE UNUL DINTRE REGII ASFALTULUI

Un dosar pe asigurări a făcut ca doi avocați ieșeni să se confrunte în fața magistraților de la judecătoria Bârlad. Este vorba de Gianina Poroșnicu și Ionel Nechita (foto stânga). Cel din urmă a fost zdrobit la un termen recent de judecată. Mai precis, avocatul Poroșnicu reprezintă familia unei victime rezultate în urma unui accident rutier petrecut în județul Vaslui, în timp ce Nechita, pe administratorul societății tras la răspundere pentru producerea accidentului. În consecință, s-a reușit blocarea averii administratorului societății, pretențiile cerute magistraților fiind de 1 milion de euro.

Emil Savin, regele asfaltului şi al Vasluiului

Trezit cu averea blocată este Emil Savin, administrator al societății Transmir SRL, cea mai mare firmă de asfaltări din județul Vaslui. Poprirea s-a pus atât pe bunuri mobile, cât și pe cele imobile. Este un personaj cunoscut pentru mai multe contracte câștigate cu statul, în principal lucrări de asfaltare. A prins lucrări și pe tronsonul DJ Vaslui – Iași. Numai pe anul trecut, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de lei, adică peste 7 milioane de euro. Conform datelor oficiale, profitul a fost de 900 de mii de lei, numărul angajaților depășind pragul de 100. Contactat telefonic, Emil Savin nu a răspuns pentru a comenta decizia judecătorilor. De precizat că Emil Savin a fost adus cu mandat în fața judecătorilor, după ce acesta nu a dat curs citațiilor.

Cu greu s-a ajuns la proces

 

Accidentul s-a produs în 2009. Emil Savin a cerut angajatului Diaconu Vasile Gheorghiță să se deplaseze cu un autoîncărcător către un punct de lucru. Acesta nu avea utilajul semnalizat corespunzător și, fiind întuneric, Rădăcină Constantin, aflat la volanul unui autoturism Ford, nu a mai putu evita coliziunea. A decedat în scurt timp. În timpul anchetei, pe baza părerii specialiștilor de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, utilajul trebuia transportat pe un trailer și nicidecum nu trebuia să circule pe drumul public. Chiar dacă dovezile erau destul de clare, nu s-a dispus trimiterea în judecată timp de cinci ani. A fost nevoie de o plângere și de inspecție judiciară pentru ca dosarul să fie trimis anul trecut la judecătoria din Bârlad. ”Consider că este un succes în condițiile în care este rezultatul unei așteptări de peste cinci ani de zile. Este un act de justiție al judecătorului pentru care îl felicit”, a declarat cunoscutul avocat Gianina Poroșnicu (foto stânga).

Autorul accidentului se afla în afara orelor de program

Conform rechizitoriului, autorul accidentului n-ar fi ascultat de ordinele patronului. “La data de 28.10.2009, numitul Diaconu Vasile Gheorghiță era angajat în funcția de mecanic utilaj în cadrul SC Transmir SRL, pe o perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, durata timpului de lucru fiind de opt ore pe zi, 40 de ore pe săptămână. Potrivit Fișei postului, acesta era subordonat directorului, iar ca și condiții specifice de muncă efectua lucrări în cadrul firmei în diferite puncte de lucru ale societății sau șantiere temporare aparținând firmei. La aceeași dată, suspecta Cocu Georgeta era angajată în funcția de șef sector drumuri și poduri, gestionar lucrător. La data de 18.10.2009, în jurul orei 18.00, administratorul Savin Emil a contactat-o telefonic pe suspecta Cocu Georgeta, căreia i-a dat dispoziția de a-i transmite numitului Diaconu Vasile Gheorghiță să se deplaseze cu un autoîncărcător de la punctul de lucru din localitatea Sălcioara la un alt punct de lucru al societății, respectiv SC Mira SRL, amplasat la o distanță de aproximativ 6 km. Aceasta s-a conformat și i-a adus la cunoștință angajatului dispoziția primită. Inițial, Diaconu Vasile Gheorghiță a fost reticent la această solicitare deoarece se încheiase programul de muncă, iar, pe de altă parte, la acea oră era întuneric, iar deplasarea pe DE 581 către punctul de lucru indicat prezenta un risc, având în vedere gabaritul volei marca FIAT HITACHI W270, cu nr. de înregistrare VS-136-Murgeni. (…) De precizat faptul că utilajul condus de către Diaconu se deplasa cu jumătatea dreaptă pe acostament, iar cealaltă parte pe carosabil. După ce a parcurs 400 de metri, Diaconu Vasile Gheorghiță a simțit o lovitură în spatele utilajului. Realizând ce s-a întâmplat, au fost contactate organele de poliție și ambulanța care au sosit în scurt timp la fața locului, însă șoferul autoturismului marca Ford, cu nr. de înmatriculare VS-03-NYJ, nu a mai putut fi salvat”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Savin, implicat în alt dosar

 

Conform presei vasluiene, un bărbat în vârstă de 42 de ani, din comuna vasluiană Blăgești, a murit după ce a fost lovit de o mașină de teren. Potrivit declarației unui coleg de-al ciobanului decedat, Emil Savin, administratorul SC Transmir SRL și ginerele său, i-ar fi urmărit cu mașina și i-ar fi bătut că se aflau cu oile pe un fond de vânătoare aparținând afaceristului. Omul de afaceri (foto stânga) susține că nu se afla în mașină în momentul producerii accidentului și că ginerele său l-a lovit cu mașina în mod accidental pe cioban.

Ciprian BOARU