Exclusiv. Avocat Iasi: asigurarilor, international. Articole

Exclusiv. Avocat Iasi: international. Articole

Exclusiv. Avocata Diavolului, femeia de care ascultă cei mai periculoși interlopi. „Noi nu lucrăm cu sfinții”

exclusiv-avocata-diavolului-femeia-de-care-asculta-cei-mai-periculosi-interlopi-noi-nu-lucram-cu-sfintii

Autor: Ciprian Traian Sturzu, Petrișor Cană

Pe cei mai periculoși interlopi din România i-a apărat „Avocata Diavolului”, femeia care și-a căpătat acest renume după ce s-a încumetat să se implice în dosare „cu greutate”. Pe de altă parte, ea a apărat vedete și politicieni celebri.

Nume precum Ion Clămparu sau cei din Clanul Cordunenilor dau fior pe șira spinării oricărui român sau străin care au avut de a face cu ei. Atât ei, cât și alți infractori celebri au apelat, de-a lungul anilor la serviciil unei avocate pe care presa a numit-o:„Avocata Diavolului”.

 În exclusivitate pentru evz.ro, avocata Gianina Vera Poroșnicu, din Iași, a dezvăluit, în cadrul unui interviu, detalii mai puțin cunoscute din viața celor mai periculoși interlopi, a unor criminali celebri dar și a unor politicieni sau a românului care a ajuns erou în Anglia, în timpul atacului terorist din iulie 2017.

În anul 2017, Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să fie avocat pentru Ioan Clămparu, cel despre care președintele, de atunci, al României, Traian Băsescu, a declarat, printr-o ieșire fără precedent în public: „Este cel mai periculos infractor din Europa”.  Ea a gestionat, juridic, toate procesele lui împotriva Sistemului Penitenciar din România, procese ajunse acum la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Totodată, avocata a acordat asistența și reprezentarea juridică în celebrul dosar al Cordunenilor, cunoscutul clan de interlopi din Iaşi.

În ianuarie 2018, a preluat cazul celebrului Florin Morariu, eroul de la Londra, din atentatul terorist care a avut loc în noaptea de 3 spre 4 iulie 2017 și care a ajuns să dea în judecată statul britanic.

Anii 2018-2019 au fost anii în care l-a apărat în mai multe procese pe politicianul Andrei Năstase, politician cu reputație europeană, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, cel mai puternic partid de opoziție din Republica Moldova.

La începutul anului 2020 a intrat în „Dosarul Revoluției române din 1989”, dosar istoric, lucrat pe parcursul a 30 de ani, de către Parchetele Militare.

Cum aţi reuşit să vă atrageţi titulatura de „Avocata Diavolului”?

Presa ieșeană m-a numit, acum zece-cincisprezece ani „Avocata Diavolului” după ce am intrat în câteva dosare penale mediatizate și controversate: dosarul clanului Corduneanu, dosarul studenților criminali de la Iași, dosarul pictoriței Gînju, (fiica faimosului pictor Ioan Ganju ucisă de iubitul ei, Marius Crudu, chiar în ziua în care își serba ziua de naștere, 24 de ani, pe 10 mai 2010 n.r.), etc. Titulatura nu mi-a displăcut și nici nu m-a încântat, ci doar i-am înțeles subtilitatea. Faci sau nu faci un pact cu Diavolul când aperi infractori periculoși?  Aceasta este o întrebare a publicului dar și a ziariștilor. Noi avocații, nu lucrăm cu sfinții și nici nu ne putem duce clienții la eșafod. Este jurământul nostru profesional să-i apărăm. Suntem într-o misiune.

Cum i-aţi cunoscut pe cei din familia Corduneanu?

Când am intrat în celebrul dosar al Cordunenilor eram deja o avocată cunoscută în Iași în domeniul penal. Clienții ne aleg pe noi și ei își cunosc criteriile. Să-i reprezinți pe cei din dosarul Cordunenilor, să intri într-un astfel de dosar ar fi fost cel puțin interesant pentru oricare dintre avocați și acest lucru pentru că dosarul acesta s-a bucurat de o mediatizare națională. S-a făcut școală de drept după spețele din acel dosar și a fost un dosar fără precedent din multe puncte de vedere: volumul dosarului, numărul părților, structurile europene cu care s-a lucrat în dosar, conceptul după care s-a lucrat, mobilizarea forțelor polițienești din județ, etc.

Acum în ce relaţii mai sunteţi cu ei?

Noi, avocații, ne străduim să rămânem în relații bune cu clienții noștri și așa este și firesc să fie. Am rămas în relații bune cu membrii clanului Corduneanu, așa cum am rămas în relații bune cu toți foștii mei clienți. Despre clienții noștri, numai bine! Până la urmă, cu toții suntem produsul societății în care trăim.

Pe cei mai periculoși interlopi din România i-a apărat „Avocata Diavolului”, femeia care și-a căpătat acest renume după ce s-a încumetat să se implice în dosare „cu greutate”. Pe de altă parte, ea a apărat vedete și politicieni celebri.

Clămparu este ca un cristal cu multe faţete

Pe Clămparu cum l-aţi cunoscut, cum aţi ajuns să-l reprezentanţi şi pe el în instanţă?

Pe Ion Clămparu l-a trimis la mine un alt deținut, care a spart multe bănci în Germania și care a dat de furcă  FBI-ului și Interpol-ului.  Așa l-am cunoscut pe Ion Clămparu, venind dintr-o recomandare și întâlnirea cu el a fost o lecție de viață și o revelație. Vine dintr-un mediu catalogat ca fiind al interlopilor, dar a citit cărți. Nu a făcut afaceri curate, dar a ajuns la un nivel înalt în societate, penetrând straturile sociale. Cum poți realiza acest lucru? Cred că trebuie să ai o sclipire de geniu.

Ce impresie v-a făcut și ce anume v-a impresionat la el?

Ce îmi amintesc elocvent despre omul Clămparu Ion este că își iubea familia foarte mult și a luptat în instanță pentru dreptul de a-și vedea copiii fără paravanul de sticlă care să-i despartă și asta pentru că era încarcerat la „maximă siguranță”, unde așa impune regulamentul.  Despre omul Ion Clămparu mai cunosc că fost făcut gesturi de caritate și că era religios. Surprinzător, nu?  În toți anii aceștia de când a fost adus în România și încarcerat, a ținut să trimită avocatei lui, adică mie, o felicitare de 8 martie și de Paște și de Crăciun.  Omul este un cristal cu multe fațete.  Așa este și Ion Clamparu. Despre lucrurile negative pe care le-aș putea vedea la un client, nici nu se pune problema să vorbesc. Avocatul este prietenul și confidentul clientului său, nu călăul clientului său.

Aţi avut vreun caz pe care aţi refuzat să-l reprezentanţi?

Nu am putut intra niciodată în dosare de crime săvârșite împotriva copiilor sau de violențe aplicate copiilor.

Există în lumea avocaților imixtiune politică? Aţi întâmpinat asemenea situaţii?

Nu s-a făcut niciodată, în niciun dosar presiune asupra mea.  Nu mi s-a cerut niciodată să susțin ceva în afara conștiinței mele și nici nu aș accepta.

Pe cei mai periculoși interlopi din România i-a apărat „Avocata Diavolului”, femeia care și-a căpătat acest renume după ce s-a încumetat să se implice în dosare „cu greutate”. Pe de altă parte, ea a apărat vedete și politicieni celebri.

În Dosarul Revoluţiei se va lăsa cu multe achitări

Vi s-a propus să intraţi în politică?

Mi s-a propus de două ori, iar ultima dată acum jumătate de an. Mi s-a cerut să candidez la Primăria Iașului. Am foarte multe motive să refuz, dar cel mai mare este acesta: nu fac politică! Vreau această libertate: să nu fac politică! Nu  fac politică și nu voi face niciodată.  Avocatura înseamnă o frumoasă libertate și nu vreau să renunț la ea. Nu pot spune nume de partide politice, dar dar pot spune că nu sunt membru al niciunui partid politic.

Pe Andrei Năstase, liderul opoziţiei din Republica Moldova, cum l-aţi cunoscut?

Andrei Năstase mi-a fost coleg de facultate și îmi este foarte bun prieten.  L-am reprezentat în dosare intentate publicațiilor președintelui Dodon care-l defăimau în ziare online, „ziare pirat”, așa cum există și la noi în România.  Opoziția din Republica Moldova și-a făcut astfel de publicații și au încercat denigrarea lui în calitate de lider al opoziției conducerii comuniste din Republica Moldova.

Despre Dosarul Revoluţiei ce ne puteţi spune? Cum credeţi că se va finaliza?

Dosarul Revoluției înseamnă istorie și este o șansă să poți intra în acest dosar ca avocat. Nu pot face aprecieri dacă este sau nu un dosar dictat politic și nici nu am voie să fac acest lucru. Timpul va judeca. Ca avocat, cred că se va lăsa cu multe achitări, adică soluții de nevinovăție a multor dintre acuzați.