Exclusiv. Avocat Iasi: penal, international. Articole

Exclusiv. Avocat Iasi: asigurarilor, international. Articole

Exclusiv. Moarte suspectă, ținută la secret. Vinovații sunt în libertate

exclusiv-moarte-suspecta-tinuta-la-secret-vinovatii-sunt-in-libertate

Un caz de moarte suspectă este ținut la secret de autorități de mai bine de un an de zile. În acest timp, cei acuzați de producerea tragediei sunt în libertate

Pe 21 februarie 2019, în timp ce se întorcea de la magazin, a vrut să traverseze un podeț.

Când a pășit pe o dală de beton, aceasta s-a desprins din capul de pod, iar bietul om s-a prăbușit în gol.

A fost găsit  decedat într-un șanț din proximitatea drumului național DN 12C, pe rază comunei Bicazu Ardelean, județul Neamț, având o bucată de beton peste corpul său.

Detalii uluitoare despre acest caz au fost transmise, în exclusivitate pentru evz.ro, de avocata Gianina Vera Poroșnicu, din Iași, apărătoarea familiei victimei.

Expertiza tehnică efectuată în acest caz arată că vinovată de producerea acestui accident ar fi Direcția Județeană a Drumurilor și Podurilor care nu a luat măsuri de asigurare a stării tehnice a infrastructurii rutiere.

Cu toate acestea, ancheta bate pasul pe loc

Cazul a fost preluat, inițial, de Poliția Bicazu Ardelean.

Ulterior, dosarul a fost mutat la Secția de Poliție Bicaz, ajungând într-un final la Poliția Orașului Bicaz.

Dosarul este instrumentat sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz.

Din istoricul cazului, transmis în exclusivitate pentru evz.ro de avocata Gianina Vera Poroșnicu, reise că victima acestei tragedii, Ion Suciu, avea dosar social, iar pe timpul verii lucra că cioban. Urma să depună actele pentru pensionare.

Nu avea copii, deși a fost căsătorit de două ori, prima soție a decedat, iar de a două s-a despărțit.

Are trei frați, în viață, și un nepot care stă în casă lui.

Concluziile raportului de expertiză tehnică, întocmit de expert autorizat Corneliu Vieru, prin care sunt stabilite cauzele care au dus la producerea accidentului arată că, în dată de 21 februarie 2019, Ion Suciu se deplasa regulamentar pe partea stânga a drumului DN12C, în direcția Bicazu Ardelenesc, Județul Neamț, în localitatea Tepeseni.

Din cauza circulației intense a autoturismelor de mare tonaj și a îngustarii acostamentului în zona respectivă, pietonul Ion Suciu s-a deplasat pe capul de pod unde a început traversarea unei dale de beton rupte și nelipite.

„Ca urmare a acțiunii excentrice a greutății pietonului asupra dalei de beton nelipită, având suprafata mai mare decât capul de pod, pietonul a căzut în albia pârâului care traversează localitatea Tepeseni și DN 12C”, se arată în raportul de expertiză.

Înălțimea de la care a căzut pietonul a fost de 1,5 metri.

„Muchia plăcii de beton a căzut peste toracele, cavitatea bucală și nazală a pietonului Suciu Ion provocându-i sufocarea acestuia, urmată de deces.

Vinovat de producerea accidentului se face și DJDP care nu a luat măsuri de asigurare a stării tehnice a infrastructurii rutiere, adică a podetului, prin nerespectarea prevederilor art 5, alin 2 din OUG 195/2002 actualizată”, se mai arată în raport.

Dosarul a fost intens mediatizat la momentul producerii accidentului, tocmai avându-se în vedere circumstanțele decesului și faptul că, în cazul în care nu erau întreprinse măsuri de remediere de urgență, acest incident s-ar fi putut repeta.

Evoluția dosarului a fost lentă, arată avocata Gianina Vera Poroșnicu, acesta nefiind nici până în prezent soluționat.

„Având în vedere că urma tragerea la răspundere a Direcției Județene a Drumurilor și Podurilor, care nu a asigurat o stare corespunzătoare a podețului, impresia publică a fost aceea că statutul părților implicate în accident, în concret partea care urmă să răspundă pentru producerea accidentului, a condus la o desfășurare lentă a activităților de urmărire penală”, se arată în documentul transmis evz.ro.

Dorindu-se finalizarea dosarului și tragerea la răspundere penală și civilă a celor vinovați, au fost înaintate numeroase adrese și cereri către Poliția Orașului Bicaz și către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz, prin intermediul Cabinetului de Avocat, prin care se solicită urgentarea soluționării dosarului.

Moștenitorii victimei decedate, cei trei frați și un nepot care locuia în aceeași casă cu victima, s-au constituit părți civile în dosarul de urmărire penală, urmărind obligarea  DJDP la plata despăgubirilor materiale și morale, urmare a decesului numitului Suciu Ion, solicitând plata sumei de 500.000 euro cu titlu de daune morale și materiale.