Avocat Iasi: penal, international. Articole

Avocat Iasi: penal, civil, international. Articole

Femeia muşcată de câini la Veneţia a obţinut despăgubiri morale de 50.000 lei

femeia-muscata-de-caini-la-venetia-a-obtinut-despagubiri-morale-de-50-000-lei

 * în plus, Consiliul Local al Municipiului Iaşi mai trebuie să-i achite 2.820 lei daune materiale * în prima instanţă, Tribunalul Iaşi stabilise cuantumul despăgubirilor la doar jumătate din suma actuală

La vremea respectivă, cazul Elenei Tudosă, femeia atacată de o haită de câini maidanezi la marginea Lacului Veneţia, a stârnit multă vâlvă şi a impresionat opinia publică. Reamintim că nefericitul episod a avut loc în dimineaţa de 4 decembrie 2016. Ieşeanca, pe atunci angajată la „Servicii Publice” S.A., mersesă să umple două găleţi cu apă de la o fântână din apropiere, iar la întoarcere a fost atacată de o haită formată din apriximativ 15 câini maidanezi care-şi duceau traiul la marginea pădurii. În doar doar câteva minute, gospodina a fost muşcată de 40 de ori, având urme de colţi chiar şi în talpa piciorului. A avut mare noroc că a scăpat cu viaţă, dar a stat internată în spital aproape trei luni de zile, iar în iunie 2017 a fost nevoită să se pensioneze pe caz de boală.

Victima atacului haitei de maidanezi şi-a căutat dreptatea în instanţă, a dat în judecată Consiliul Local al Municipiului Iaşi şi SC „Salubris” SA. După mai bine de doi ani, prin sentinţa 1421 din 2 octombrie 2019, Tribunalul Iaşi a obligat Consiliul Local să achite Elenei Tudosă 25.000 lei cu titlu de daune morale şi încă 2209,74 lei ca daune materiale. În plus, cei de la Salubris au fost obligaţi să ia măsuri ferme pentru capturarea câinilor fără stăpân, aşa cum fusese, de altfel, stipulat  în contractul nr.34515 încheiat pe 12 mai 2015 cu Consiliul Local al Municipiului Iaşi.

Dar cei de la Salubris au făcut treabă de mântuială, chiar şi după tragica întâmplare din decembrie 2016. Câinii continuă să bântuie prin zonă, provocând coşmaruri Elenei. Aceasta n-a mai reuşit să se întoarcă la muncă, a mai fost internată de două ori după ce Tribunalul Iaşi a dat prima sentinţă şi a fost nevoită a se pensiona.

Drept urmare, a făcut recurs, cerând recalcularea daunelor materiale şi morală. A ataşat la dosar şi un raport de evaluare psihologică. De partea cealaltă, Consiliul Local al Municipiului Iaşi şi Salubris au făcut, la rândul lor, apel.

Dosarul s-a judecat la Curtea de Apel, Elena Tudosă fiind reprezentantă de reputata avocată Gianina Poroşnicu. Instanţa a respins apelurile formulate de SC „Salubris” SA şi Consiliul Local al Municipiului Iaşi, admiţând în schimb petiţia formaltă de victimă. Ca urmare, prin sentinţa civilă nr.470 din data de 14 octombrie, „obligă pârâtul Consiliul Local al Municipiului Iaşi să plătească reclamantei Tudosă Elena suma de 50.000 lei daune morale şi suma de 2.819,99 lei daune materiale, sume actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective, precum şi dobânda legală calculată de la 4.12.2016 până la data plăţii efective. Obligă chemata în garanţie Salubris SA să plătească Consiliului Local al Municipiului Iaşi suma de 52.819,99 lei reprezentând despăgubiri plătite reclamantei Tudosă Elena”. Marcel FLUERARU