MAICUȚA P Avocat Iasi: asigurarilor, international. Articole

MAICUȚA P Avocat Iasi: civil, international. Articole

MAICUȚA PAULA BULGARU

maicuta-paula-bulgaru

Măicuța Paula Bulgaru a avut curajul să strige împotriva mitropolitului Moldovei și Bucovinei de la acea dată, azi Patriarhul României, în anul 2001.

În acele vremuri, Biserica era extrem de contestată pentru măsurile pe care le adopta și pentru implicațiile politice ale mitropolitului Moldovei și Bucovinei de atunci.

În urma acestui fapt, Paula Bulgaru a fost reținută pentru 24 de ore, măsură care a stârnit un val de dezaprobare publică și o avalanșă de poziții luate în mass-media.

La acea vreme, la procesul măicuței au venit zeci de ieșeni, pentru a-și arăta susținerea față de aceasta, umplând până la refuz sala de judecată.

„Dosarul măicuțelor” a fost răsunător pentru Justiția ieșeană. Avocatul Poroșnicu Gianina Vera a pledat în dosar alături de renumitul avocat Mariana Bîzdîră, o penalistă de renume.

Soluția finală în acest dosar a fost o amendă penală pe care s-au oferit să o plătească mai multe persoane care au dorit să-și păstreze anonimatul.

De asemenea, publicații importante din țară și din străinătate au căutat-o mai apoi pe măicuța Paula Bulgaru, luându-i interviuri.

În prezent, Paula Bulgaru este retrasă într-o mănăstire din România şi duce o viaţă monahală autentică, ocupându-se de creşterea şi educarea unui copil abandonat.

Paula Bulgaru şi surorile-maici din anturajul acesteia ţin legătura cu avocatul lor, Poroşnicu Gianina Vera (la vremea procesului, Geantău Gianina Vera), şi au vizitat în numeroase rânduri casa de avocatură din Iaşi.

 

În anul 2001 am fost apărătorul Paulei Bulgaru, prima și singura călugăriță arestată din istoria justiției nationale pentru protest împotriva ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române. Cazul a fost extrem de mediatizat pe plan național și internațional și prezentat ca o luptă deschisă împotriva comunismului care-și păstra încă din tentacule la nivel înalt, inclusiv în ierarhia cultelor religioase naționale. Cazul a prilejuit discuții în presă, la televiziune, la radio și scrisori deschise adresate autorităților de către personalități contemporane precum și intervenția unor asociații si organizatii naționale și internationale care apără dreptul la exprimare.

1. APADOR- CH- ASOCIAŢIA PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR – OMULUI ÎN ROMÂNIA- COMITETUL HELSINKI;
2. LIGA APĂRĂRII DREPTURILOR OMULUI- Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 11, Sector 1 – Bucuresti- tel: 021.313.71.90
3. GRADO- Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului- Str. Cupolei, nr. 5, BI. 28, Sc. B, Ap. 55, Bucuresti, tel: 021.430.02.16;
4. AEPADO – Asociatia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului, tel. 0723.627.573, e-mail [email protected]
5. Asociatia Asistenţă Internaţională Legală pentru Drepturile Omului România – ltalia- lasi, Str. Păcurari nr. 4, tel. 0332.409.830;
6. ADOPPL- Asociaţia pentru Drepturile Omului şi a Persoanelor Private de Libertate, Splaiul lndependenţei nr. 2K, et. 1, Cam. 1, Sector 3- Bucureşti, 0763.164.515.

În 2001, anul procesului, eram avocat definitiv în Baroul Iași și purtam numele de fată Geantău Gianina Vera. Am pledat în acest proces alături de regretata avocată Mariana Bâzdâră, unul dintre oratorii cei mai buni pe care i-a avut Baroul Iași de-a lungul timpului.

Apărarea Paulei Bulgaru a înregistrat un uriaș succes, aplaudat și la nivel extern, români din diaspora, de pe toate continentele, dar și străinii au aplaudat punerea in libertate a călugăriței de 28 de ani.

Solicitarea mea ca avocat de audiere a însuși Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, Î.P.S. Daniel, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și a Patriarhului de atunci Teoctist, a stârnit controverse. Mitropolitul a făcut dovada că a plecat din țară, iar consilierul Mitropoliei a boicotat decizia instanței de admitere a acestei probe.

În sala de judecată au fost momente unice în care s-a aplaudat și momente în care s-a vociferat.

Presa a preluat din pledoaria apărării și a titrat “Adam a dat raiul pentru un măr. Nu dați Biblia pentru Codul Penal!” (av. Geantău Gianina Vera)
Pentru anul 2001 a fost revoluționar că s-a discutat în acest proces despre CEDO, despre standarde ale dreptului si ale libertății de exprimare după norme ale Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Paula Bulgaru și grupul de măicuțe care i s-au alăturat protestelor anticomuniste au astăzi un loc respectat în Biserica Ortodoxă Românească, au propria fundație “Renașterea Spirituală” si au fost chemate de-a lungul timpului la emisiuni TV naționale și exemplificate ca eroine. (A se vizualiza emisiunea “Adevărul din spatele adevărului”, moderator Mădălin Ionescu – 2002; postul de televiziunea Realitatea TV; emisiunea “Bravo, România”, Postul Antena1 anul 2016).

 

Articole apărute în presă:

Ziarul de Iași 25 Octombrie 2001:

Azi se decide soarta Paulei Bulgaru

Ziarul de Iași 18 Octombrie 2001:

Calugarita care a tulburat slujba la Mitropolie a fost mintuita de judecatori

Ziarul de Iași 8 Noiembrie 2001:

Procesul Paula Bulgaru se rejudeca azi la Tribunal

Bună Ziua Iași:

Maicuța Paula Bulgaru din nou la judecată