MATA HARI Avocat Iasi: penal, civil, international. Articole

MATA HARI Avocat Iasi: penal, international. Articole

MATA HARI DE IAȘI! TREI ANI DE UMILINȚĂ PENTRU POLIȚIA DIN IAȘI ȘI BUCUREȘTI ÎN CAZUL “FENOMENULUI AURA FĂRMATU”

Se împlinesc 3 ani de când Aura Fărmatu (Blăniță), celebra escroacă sentimentală a fost dată în urmărire generală pentru mai multe infracțiuni. În acești ani, polițiștii nu au reușit să îi dea de urmă, ca si cum femeia s-a volatilizat. In tot acest timp, Aura Fărmatu s-a ascuns la vedere – le-a râs în nas polițiștilor, apărând chiar într-un serial TV și a continuat activitatea infracțională nestingherită de oamenii legii. Cum este posibil ca brațul lung al legii sa fie amputat de o femeie cu o educație precară și care sunt mecanismele prin care Aura Fărmatu a devenit peste noapte un model național al persuasiunii, al manipulării perfecte, aflați dintr-o analiză marca 7Est.

Activitatea infracțională a Aurei Blănita, la nivelul penalului sesizat de victime, a început în urmă cu 4 ani. În anul 2015, femeia a făcut ravagii în rândul mai multor bărbați de succes sau doar potenți financiar, cărora le-a sucit mințile și le-a devalizat conturile și casele. Unul, în naivitatea sa, a luat-o chiar și de soție. Plângerile au început să curgă din toate părțile, iar pe numele femeii au fost făcute mai multe dosare pentru înșelăciune, furt sau exercitarea fără drept a unei profesii. Fapte probate cu martori și cu dovezi, mărturii și plângeri în serie au ajuns pe masa polițiștilor, numai că ceva în tot acest eșafodaj lipsea făptașa.

Programul TV, prima pistă ratata de anchetatori

În mai 2016, la momentul începerii cercetării penale, polițiștii și-au dat seama că nu au pe cine cita și audia- Aura Fărmatu dispăruse. Așa cum s-a dovedit mai târziu, infractoarea s-a dat la fund doar pentru a dejuca “eficiența Poliției”, căci în peisajul public, aceasta a început să își facă simțită prezenta din ce în ce mai constant si mai vizibil, fiind chiar protagonista unui serial TV pe un post de maximă audiență. Totul s-a întâmplat la nici o lună după începerea urmăririi penale, atunci când, în luna aprilie 2016, Aura Blăniță a apărut în episodul 8 al serialul de televiziune Atletico Textila, una dintre producţiile Pro TV ce era difuzată la oră de maximă audienţă. Acest fapt a fost sesizat de un avocat din Iași care a reprezentant-o juridic pe infractoare, iar drept recompense, Blaniță i-a furat lucruri de valoare din casă. Astfel, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi a apărut un nou dosar în care Blăniță este acuzată de exercitarea fără drept a unei profesii, fiind invocate și fapta de a-i fi furat avocatei bani şi legitimaţia din portofel, pe care ar fi folosit-o pentru a „profesa“. Și în acest caz, procurorii nu au putut avansa cu cercetările întrucât nu au reuşit să o localizeze pe Blăniţă şi să o cheme la audieri. În sprijinul organelor de ancheta a venit chiar avocatul păgubit care a remis un document procurorilor prin care i-a anunţat că ar putea să dea de persoana pe care trebuie să o audieze dacă s-ar uita la televizor.

 

După ce s-a căsătorit cu doctorul chirurg din Iași, a purtat numele Fărmatu timp de 4 ani. Chiar dacă are o educație precară, iar fizicul o trădează că nu are condiția pe care și-o asumă – are dinți de metal în gură, cum au oamenii de la țară sau țiganii, Aura Fărmatu a reușit să le sucească capul la mulți bărbați și să escrocheze persoane cu o educație și o pregătire peste medie.

Doctorul Fărmatu i-a găsit, după un an de căsnicie cu Aura Fărmatu, în podul casei, tot echipamentul unui soldat de armată, pretinzând că a luptat în Afganistan unde a fost în misiune. Aura Fărmatu pretindea că are foarte mulți pantofi, tocmai pentru că o viață întreagă a trebuit să meargă în echipamentul de soldat și a fost pe frontul din Afganistan. A falsificat fluturașii de la SRI, simulând plata unor salarii ca să-l lămurească pe doctorul Fărmatu că e ofițer SRI și au salariul foarte mare. Ofițerii de poliție de la Secția 4 au rămas impresionați de talentul falsificatorului și nu realizează nici ei cum a putut realiza acest lucru. Își alege victimele bărbați de pe facebook și le spune aceeași versiune că este ofițer la SRI. Tot pe internet a găsit și un bucureștean de 50 de ani, NP, căruia i-a furat toți banii din seif. A stat cu el câteva luni de zile până acesta și-a dat seama că e psihopată și o impostoare, pretinzând că este ofițer SRI și se duce la serviciu, deși nu avea loc de muncă. NP a făcut public în presă experiența cu ea și excesele de violență: arunca băutura pe pereți, spărgea lucruri făcea scandal și tot ea chema poliția în ajutor”, sunt doar câteva dintre lucrurile neștiute despre Aura Fărmatu, relatate de unul dintre ofițerii care au filat-o o perioadă.

Cum este posibil ca o astfel de persoană să ducă de nas atât anchetatori cât și persoane bine poziționate profesional, am încercat să aflăm cu ajutorul unui celebru specialist și formator în psihoterapie.

Vorbim despre o tulburare de personalitate antisocială în cazul acestei doamne, pentru că tot ce am reușit să înțeleg din comportamentul ei se înscrie în această tulburare de personalitate. Asta înseamnă că ne referim la un tip de patologie care afectează toate planurile de evoluție ale vieții, de tip acțional și relațional, și caracterizează persoana de-a lungul întregii existențe. Practic, vorbim despre o boală care nu dispare niciodată. Nu se poate contracara un astfel de comportament, pentru că indivizii respectivi trăiesc în felul acesta. Stilul lor de viață este direcționat înspre obținerea de beneficii în prejudiciul altuia. Manipulează și înșeală înspre profitul personal, inclusiv prin impostura că este specializată pe anumite lucruri. Ce o caracterizează la nivel afectiv emoțional pe o persoană care suferă de afecțiunea asta, este că desconsideră total și dorințele și sentimentele și regulile altora. O altă caracteristică este că nu se poate supune normelor sociale. Este în ipostaza în care violează permanent atât normele și drepturile sociale cât și drepturile altor persoane”, a declarat Crisina Fulop, psiholog psihoterapeut

A tăiat în carne vie…în chirurg

 

Una dintre victime este chiar fostul ei soț, chirurgul Fărmatu, căruia i-a luat câteva sute de mii de lei din cont, bani cu care și-a cumpărat haine. Tot din cauza ei, Fărmau are acum dosar penal pentru că ar fi făcut un credit în fals pentru casă. Orbit de dragoste, chirurgul a ajuns să falsifice acte. Întâlnirea cu Fărmatu este și ea un episod epopeic. Chirurgul Fărmatu tocmai traversase un divorț, atunci când în viața lui a apărut Aura. La prima întâlnire, aceasta s-a dar drept ofițer SRI care a venit la spital să caute un om bătut. Atunci s-a dat la Fărmatu. Chirurgul și-a dat întâlnire cu ea în câteva rânduri, timp în care ea a inventat o poveste cum că este la rându-i divorțată și vrea să facă transferul la SRI Iași. Disponibilitatea femeii de a se “recăsători” i-a aprins lui Fărmatu un beculeț și nu s-a dat înapoi de la o relație alături de escroacă, mai ales că chirurgul nu este nici pe departe un Don Juan. Gras și cam urâțel, Fărmatu și-a spus că dacă pune mâna pe această femeie ar fi o afacere bună. Timpul a dovedit că s-a înșelat amarnic. Aura Fărmatu i-a golit casa în trei mișcări, la puțin timp după căsătorie.

Astfel de persoane prezintă, de cele mai multe ori, un farmec personal cu ajutorul căruia reușesc să seducă persoana din fața lor, nu în sensul sexual, ci sentimental. Nu sunt niște seducători maximi. Sunt alte patologii în care găsim asta într-o formă foarte complexă și profundă. Aici vorbim de un nivel de farmec și de seducție destul de superficial. Astfel de persoane au o stimă și o siguranță de sine absolut supradimensionată care sfidează aroganța, ca nivel de agresivitate pasivă. În combinație cu atitudinea disprețuitoare și cu farmecul se face un mix în urma căruia reușesc să manipuleze și să înșele. Victimele au și ele niște vulnerabilități psihologice pe care aceste persoane, fie că sunt persoane mai în vârstă, persoane mai puțin instruite, mai vulnerabile emoțional, fie că nu știu să spună nu, fie că sunt incapabile să aibă niște granițe personale și indivizii sunt atât de intruzivi și reușesc să penetreze atât de ușor să manipuleze lucrurile, fie că sunt tarați afectiv și oamenii ăștia vin și apasă pe alte butoane, oferindu-le satisfacție, mulțumire sau plăcere, a spus Cristina Fulop.

A ținut-o pe maică-sa moartă în casă timp de o lună, pentru pensie

Aura Blăniță/Fărmatu este calificată ca un fenomen. Despre o astfel de persoană pe care Poliția nu a putut-o găsi în 3 ani de zile, cunoscuții susțin faptul că este o o psihopată si o mitomană care trăiește într-o viață paralelă.

“Tot timpul spune o altă realitate decât cea pe care o trăiește. Pretinde ceea ce nu este și tot timpul inventează situații și calități. De cele mai multe ori se dădea ofițer SRI. Avea chiar și un pistol artizanal care imita foarte bine o armă adevărată. A lucrat la Muntenii de Jos din Vaslui, ca și consilier juridic. Îl agățase pe un tip din Vaslui pe care l-a curățat de tot aurul. I-a luat pana și hainele din casă și i le-a dus în fața primăriei” susține un angajat al Primăriei Vaslui, acolo unde a fost angajată Aura Fărmatu

O altă faptă de care se leagă numele Aurei Fărmatu este un credit prin fals. Totodata, are o plângere de la Casa de Pensii pentru că și-a însușit pensia maică-sii după ce aceasta a murit. Potrivit plângerii, ar fi ținut-o pe maică-sa în casă timp de lună până să declare că este moartă.

Se întâmplă, de cele mai multe ori, să vorbim despre niște precursori din copilărie, niște comportamente de genul copilului care își chinuia și tăia pisica. De cele mai multe ori, vorbim despre lucruri care ne-au avertizat din copilărie sau cel mai tîrziu, din adolescență. Nu se poate întâmpla asta dintr-odată, pur și simplu. Sunt contexte de viață nefericite care conduc către astfel de atitudini antisociale. Paternul ăsta de desconsiderare este violarea drepturilor altor persoane începând în copilărie sau în precocea adolescență și continua toată viața. La mulți dintre ei, cu trecerea anilor, când se apropie de jumătatea a doua a vieții această stare se diminuează. De multe ori, acești indivizi își justifică acțiunile prin blamarea victimei la genul- “era un prost”, ”era un neajutorat”, ”își merită soarta”,”nu-i prost cine cere, ci cine dă”. Oricum, ei au niște probleme grave de chimie a creierului și la nivel de personalitate. Nu simt nevoia de empatie și nu percep răul pe care îl provoacă. E un split acolo, între conștiință și vinovăție. Ei nu au această legătură”, a conchis Cristina Fulop.

Cercetările, dacă s-or mai putea numi astfel, în cazul Aurei Fărmatu, continuă.

Articol apărut pe 7est.ro