O fotograf Avocat Iasi: penal, civil, asigurarilor, international. Articole

O fotograf Avocat Iasi: penal, international. Articole

O fotografie rară cu Regina Maria, adusă la Iași

o-fotografie-rara-cu-regina-maria-adusa-la-iasi
Imaginea a fost cumpărată la cea mai mare licitație dedicată Regalității și derulată în Capitala Moldovei. Fotografia a ajuns într-o colecție particulară

 

O fotografie superbă, ce amintește de legăturile Casei Regale cu Iașul, a ajuns în Capitala Moldovei, într-o colecție particulară. În imagine, importalizată în anul 1904, în fața hotelului Traian, este caleașca Reginei Maria, care a iubit mult această parte a României. Fotografia a ajuns în colecția unui cunoscut avocat, Gianina Vera Poroșnicu, în urma unui eveniment inedit ce a avut loc recent la Iași. Este vorba despre licitaţia „România Regală. Mărturiile unei dinastii”, realizată colaborare cu Ateneul Naţional, cea mai mare şi valoroasă de acest gen care a avut loc la Iași.

Călătorie în timp, în 1904, alături de Familia Regală

Peste 200 de exponate unice şi care se leagă de Iaşul şi Familia Regală au fost expuse la Ateneul Naţional, timp de 10 zile, ca un dar oferit la aniversarea a 100 de ani de la înființarea Ateneului Popular din Tătăraşi. Expoziția a fost urmată de o licitație la care au fost scoase la vânzare obiecte de patrimoniu și documente (aflate în colecții private) care au aparţinut Familiei Regale a României, printre care Stema Regatului României din 1921, ordinul Ferdinand I sau bastonul de mareșal. Cea mai valoroasă piesă a licitaţiei a fost un album de fotografii care surprinde vizita Familiei Regale la Iaşi din anul 1904. Una dintre piese a ajuns la Gianina Vera Poroșnicu și i-a completat colecția. „Colecționez fotografii vechi ale Iașului și fotografii în care apare Elena Doamna, pentru care am o mare admirație”, a mărturisit avocata, cunoscută și pentru implicarea ei în restaurarea Casei Joseph Zoller, un cunoscut monument istoric. De altfel, demersul ei este o premieră, clădirea fiind singura din Iași restaurată din fonduri private. Fotografia a fost licitată de Casa Joseph Zoller, reprezentată de Alexander Sava, care a fost și singurul ofertant din Iași, lucru observat cu tristețe de către organizatori. „Vă felicit pentru curajul de a participa la această licitație. Poate nu se știe, dar dumneavoastră ați fost singura persoană din Iași care la cea mai mare licitație de Regalitate organizată în România și singura care a avut loc la Iași, a precizat Cezar Florea, directorul Casei de Licitații „Historic”, unul dintre inițiatorii demersului.

Regina Maria, oaspetele Casei Zoller  

Casa „Joseph Zoller - 1912” a fost construită în perioada La Belle Epoque şi suprinde din punct de vedere arhitectural farmecul acelor vremuri, stilul fiind cel neoclasic. Este situată pe strada Elena Doamna şi este singurul monument de patrimoniu privat din Iaşi.

Casa se află pe un „sit istoric rezidențial”, într-o zonă care la început de secol XX era considerată inima comunităţii evreieşti. În apropiere se află şi Sinagoga Mare, cea mai veche sinagogă de pe teritoriul ţării noastre, ridicată în secolul XVII. Flancată de alte două case vechi: fosta garnizoană germană în stânga și casa boierească cu cerdac din secolul al XVIII-lea, Casa „Joseph Zoller - 1912” este şi singurul monument istoric restaurat din această zonă. „Am restaurat imobilul între anii 2013 – 2016, respectând întocmai schiţele originale. Spre exemplu, gardul lucrat manual, marchiza de la intrare și ornamentele fațadei, cișmeaua din curte sunt aceleaşi de mai bine de un secol”, a spus Gianina Vera Poroșnicu.

Imobilul este un mic palat construit la 1912 de către industriașul evreu Joseph Zoller care, în spatele casei, își avea fabrica de bomboane de ciocolată. Fabrica avea trei ateliere în care lucrau 25 de angajaţi.

În Primul Război Mondial Joseph Zoller îl găzduiește pe marchizul Hubert de Belloy de Saint-Lienard, atașat naval al Franței care făcea parte din garnitura de aristocrați veniți în misiune la București, ca membru al Legației Franței. Acesta era căsătorit cu Clara Elena Bibescu, descendenta unei vechi familii boiereşti care avea o strânsă relaţie de prietenie cu Regina Maria. În acea perioadă în care familia regală era în refugiu la Iaşi, Regina Maria şi-a vizitat adesea prietenii aflaţi în casa lui Joseph Zoller, dovadă a vizitelor salwe fiind și albumul cu fotografii licitat de curând.

Maura ANGHEL