O fotograf Avocat Iasi: civil, international. Articole

O fotograf Avocat Iasi: penal, civil, asigurarilor, international. Articole

O fotografie unicat a lui Eminescu, reîntoarsă la Iaşi pentru totdeauna

o-fotografie-unicat-a-lui-eminescu-reintoarsa-la-iasi-pentru-totdeauna

* după trei ani de negocieri la sânge, avocata Gianina Poroşnicu, o împătimită de viaţa şi opera lui Mihai Eminescu, a reuşit, zilele trecute, să intre în posesia mult-râvnitului trofeu * exemplarul, deosebit de toate celelalte prin mărimea la care a fost realizat - 15 x 10,5 cm, i-a fost înmânat poetului pentru a-l pune pe masa lui de lucru * sunt cunoscute doar patru poze cu poetul nepereche, făcute de-a lungul vieţii sale

Mihai Eminescu a avut, oficial, doar patru poze făcute de-a lungul vieţii sale. Prima a fost realizată la Praga, în 1869, a doua la Bucureşti, în 1878, cea de-a treia la Iaşi, în 1884, iar ultima la Botoşani, în 1887. Fiecare în mai multe exemplare, având dimensiuni tip carte de vizită. Oricum, toate au statutul de rarităţi şi sunt de mare valoare în rândul colecţionarilor de artă şi de antichităţi.

Dar cea care face subiectul acestui text e chiar unicat.

Iată ce spunea A.C.Cuza despre conjunctura în care a fost făcută această fotografie: ,,În sfârşit, într-o zi, vara pe la 1884 profitând de bunele lui dispoziţii, l-am luat de pe terasa Hotelului Traian din Iaşi pe M. Eminescu, împreună cu Wilhelm Humpel şi cu Petru V. Grigoriu, şi aşa cum era îmbrăcat în costumul său alb de vară, ne-am dus cu toţii la atelierul de fotografie Nestor Heck, situat pe Strada Lăpuşneanu, nr. 42, unde a consimţit a se fotografia, însă numai în grup, alăturea de noi. Ne-am şi aşezat împreună. După indicaţiile noastre însă, fotograful l-a scos numai pe dânsul, ceea ce nu puţin l-a supărat mai apoi văzându-se amăgit ca un copil.".

Un exemplar deosebit de toate celelalte prin mărimea la care a fost realizat, 15 x 10,5 cm, i-a fost înmânat poetului pentru a-l pune pe masa lui de lucru. Celelalte au fost scoase la dimensiunile obişnuite.

Fotografia care a tronat câţiva ani pe masa de lucru a poetului a ajuns apoi, nu se ştie cum, la Bucureşti, perindându-se în decursul anilor prin mai multe colecţii private. Un ieşean extrem de pasionat şi mare colecţionar de artă, Florin Ţugui, a avut norocul să dea de poză în 2017, la o licitaţie din Capitală. A insistat până ce şi-a adjudecat-o, apoi şi-a popularizat achiziţia pe site-urile de socializare.

Mesajul a ajuns, din pură întâmplare, la avocata Gianina Poroşnicu, o împătimită de viaţa şi opera lui Mihai Eminescu. Pasiune moştenită de la tatăl ei, cel care deţine în colecţie ediţiile Princeps şi primele publicaţii ale marelui poet.

Au urmat trei ani de negocieri la sânge, iar zilele trecute Gianina Poroşnicu a intrat în posesia mult-râvnitului trofeu. Pe care l-a aşezat la loc de cinste în living-ul Casei Zoller - 1912, vestitul monument istoric. „Şi va rămâne aici pentru totdeauna”, a precizat cunoscuta avocată. Marcel FLUERARU