Avocat Ias Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

Avocat Ias Avocat Iasi: international. Articole

Avocat Iasi Gianina Vera Porosnicu -Restaurarea si resfintirea mormantului Otiliei Cazimir

refacerea-i-sfinirea-mormntului-otiliei-cazimir-din-cimitirul-eternitatea

Otilia Cazimir este poeta sufletelor candide și a sufletelor curate, fiind supranumită și poeta copilăriei noastre.  Înzestrată cu un ocean de emoții, sentimente și dragoste, ea a reușit să îmbine în versuri pentru eternitate freamătul unei lumi a măruntelor vietăți. Puișorul cafeniu, Moș Andrușca, Un cămin de păsărele, Fetița alintată, Baba Iarna intră-n sat, Vine Ene pe la gene, Trei rățuște, Căntecul pițigoiului, Nani pui sunt doar câteva poeme capodoperă care mi-au (ne-au) înseninat copilăria.

 Otilia Cazimir are la ea acasă,  în modesta ei locuință de o viață, același farmec ca din poeziile sale.  Totul din cele două încăperi pe care le-a ocupat în timpul vieții  este mic, colorat, de bun gust, primitor și fascinant.

 Otilia Cazimir e în copilăria fiecăruia dintre noi: în primul caiet de școală, în primele poezii învățate cu doamna învățătoare, în toate amintirile pe care le avem despre perioada inocentă a vieții. Otilia Cazimir este vecina mea din josul străzii și când iau drumul spre casa ei memorială, trec pe la Regina Maria, muzeul care se aliniază în axa ce-mi dă direcția spre oaza de liniște – casa memorială aflată sub tutela muzeografei Indira Spătaru. Astfel, Otilia Cazimir face parte din geografia locului de zi cu zi. Nu pot decât să o iubesc pe modesta și diafana «duduca Otilia.

 Restaurarea mormântului Otiliei Cazimir, eveniment care a avut loc la 8 iunie 2020, la 54 de ani de la moartea ei, a fost un gest pe care l-am înfăptuit cu multă dragoste.

 Mormântul poetei era un șantier părăsit și așa cum spunea o învățătoare, copiii care mergeau în cimitirul Eternitatea ”în vizită” la Otilia Cazimir trebuiau să-i caute mormântul cu lumânarea. A fost momentul în care m-am hotărât să smulg mormântul din uitare și negura timpului și să îl redau prezentului.

 Astăzi, monumentul funerar, mormântul din marmură albă de Carrara, și-a recăpătat demnitatea de odinioară, iar restaurarea s-a făcut cu grijă de către artistul Ciprian Stratulat.

 Resfințirea mormântului de pe 8 iunie 2020 a fost un eveniment cultural inedit, parte a proiectului de restaurare a 20 de monumente vechi morminte din cimitirul Eternitatea aparținând unor personalități ale lumii culturale  și istorice naționale, personalități publice proeminente care necestită recunoștință, atenție și demnitatea unui  mormânt curat și primenit.

 La eveniment au participat peste 300 de persoane care au asistat la slujba religioasă în ținute negre, cu trandafiri albi în mână în semn de omagiu. La sfințirea mormântului mi-am exprimat recunoștința față de poetă (și în calitate de finanțator al proiectului) și au mai participat managerul Ateneului Național și inițiatorul proiectului -Andrei Apreotesei, primarul Mihai Chirica, politicianul basarabean Adrian Năstase și artistul care a recondiționat monumentul - Ciprian Stratulat.

 Primarul Mihai Chirica a mulțumit public celor implicați în proiect, pentru gestul de suflet și admirație în onoarea marii poete.  “A fost un moment deosebit pentru că a adus la un loc autoritățile locale, reprezentanți ai instituțiilor culturale și de educație importante ale Iașului, precum și pe toți iubitorii de literatură. Suntem onorați ca generația noastră să readucă în atenția publică adevăratele valori ale acestui oraș. Este onorant că astfel ne-am apropiat cu toții de personalitatea Otiliei Cazimir, care a scris cel mai frumos despre cea mai frumoasă vârstă a ființei umane, copilăria!”, a scris primarul Mihai Chirica într-o postare publică..

 Atmosfera a fost întregită de glasurile calde ale unor prichindei de la Grădinița ”Sf. Maria”, îmbrăcați în costume populare. Micuții au depus la mormânt buburuze, fluturi și alte obiecte din origami, precum și pietre pictate, atât de dragi Otiliei Cazimir, cunoscută și ca ”Duduca”. A fost și un moment artistic în cadrul căruia Laura Bilic și Ella Gondoş au recitat poezii semnate de Otilia Cazimir și l-am ascultat pe Aurelian Holera susținând un magnific ”Ave Maria” la pian.

 Otilia Cazimir, pe numele său real Alexandrina Gavrilescu, a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, supranumită poeta sufletelor simple, pentru poeziile dedicate copiilor. În 1927 a primit Premiul Academiei Române, în 1937 Premiul Național pentru Literatură, iar în perioada comunistă a primit Ordinul Muncii, pentru rezultate deosebite în literatură.

Mai jos, un colaj FOTO cu principalele etape ale refacerii mormântului Otiliei Cazimir. FOTO: Doru HOBJILĂ