Avocat Iasi: penal, international. Articole

Avocat Iasi: asigurarilor, international. Articole

Semnificația zilei de 15 iunie

semnificaia-zilei-de-15-iunie

În data de 15 iunie, acum 132 de ani, s-a stins din viață Luceafărul poeziei românești. Cu ocazia acestei zile, cu dragoste, amintesc prietenilor mei că Iașul deține cea de-a treia fotografie a marelui poet Mihai Eminescu care a fost repatriată, în anul 2020, acolo unde ea a fost făcută, la Iași, în atelierul de fotografie a lui Nestor Heck.

 

Sunt mandră că sunt deținătoarea acestei fotografii și că ea face parte din colecția mea personală.

 

Fotografia este așezată la loc de cinste pe șemineul din Casa memorială Joseph Zoller. Are o ramă de lemn masiv, din nuc, lucrată manual și-l înfățișează pe Eminescu în celebrul său costum alb.

 

Pe spatele fotografiei stă mărturie ștampila cu numele firmei lui Nestor Heck. Împrejurarea în care a fost făcută această fotografie a dat naștere unei povești: Prietenii junimiști ai poetului știind că acestuia nu-i place să fie fotografiat, au pus la cale o mică păcăleala. Într-o zi de vară l-au luat pe Eminescu și au mers împreună la atelierul lui Nestor Heck. Sub pretextul unei fotografii de grup, prietenii s-au retras, iar fotograful l-a prins doar pe Eminescu.

 

Era o frumuseţe! O figură clasică încadrată de nişte plete mari negre; o frunte înaltă, senină; nişte ochi mari – la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntru; un zâmbet blând şi adânc melancolic. Avea aerul unui sfânt tânăr coborât dintr-o veche icoană, un copil predestinat durerii, pe chipul căreia se vedea scrisul unor chinuri viitoare", scria Ion Luca Caragiale despre poetul neamului românesc.

 

Am fost înconjurată acasă, grație tatălui meu, de opera lui Eminescu, în ediții princeps, iar de anul trecut cu dragoste și bucurie am întregit această colecție cu poza originală a marelui poet.

 

Această fotografie nu este singurul obiect original pe care îl dețin. Din colecția mea mai fac parte fotografii originale cu Principesa Elena Cuza și Regina Maria a României.

 

De asemenea, mulțumesc pentru toate darurile pe care mi le face doamna Elena Știrban, soția fostului cărturar și anticar, domnul Dumitru I. Grumăzescu, a cărui memorie trebuie să o respectăm cu toții ca putere de exemplu.

 

Este vorba despre un set de ilustrații la poezia eminesciană după originalele pe care fostul anticar Dumitru I. Grumăzescu le deținea.

 

Din cele 39 de ilustrații, Dumitru I. Grumăzescu a ales 10, după care a realizat acest set de reproduceri, în anul 2000 care a fost numit „Anul Eminescu”.

 

Această carte o alătur colecției eminesciene a tatălui meu, Vasile Geantău, unul dintre cei mai împătimiți colecționari ai operei lui Eminescu.