Slujba de Avocat Iasi: international. Articole

Slujba de Avocat Iasi: international. Articole

Slujba de comemorare dedicată lui Barbu Lăutaru

slujba-de-comemorare-dedicat-lui-barbu-lutaru

 

În dimineața zilei de 07 octombrie 2021, la Iași, lângă mormântul marelui Barbu Lăutaru, din incinta Bisericii „Zlataust”, a avut loc o deosebită slujbă de comemorare a acestuia, la care am avut onoarea să fiu invitată și să particip. Pe această cale, doresc să le mulțumesc organizatorilor, Departamentul de Minorități al Sectorului de Misiune și ASCOR Iași.

Acest eveniment a fost onorat de prezența Preasfințitului Antonie, Episcop de Bălți, fapt datorat rădăcinilor natale pe care le are Barbu Lătaru în Arenii Noi, din Republica Moldova, unde s-a născut și Preasfinția Sa. De asemenea, au cântat în onoarea interpretului orchesta ce îi poartă numele,  respectiv orchestra „Barbu Lăutaru” din Bălți.

Este o onoare și un privilegiu faptul că i-am putut aduce un omagiu celui care a fost unul dintre cei mai mari cântăreți români de muzică populară, care a contribuit, prin muzica sa, la dezvoltarea acestui gen muzical, de tip lăutăresc. Bineînteles, el nu ne-a impresionat doar pe noi, românii, ci a reușit să capteze și atenția compozitorului Franz Liszt, interpretându-i o improvizație a uneia dintre compozițiile sale, când acesta a făcut un popas în Moldova, la conacul vistiernicului Alecu Balș.