ȘTIAȚI C Avocat Iasi: penal, civil, asigurarilor, international. Articole

ȘTIAȚI C Avocat Iasi: civil, asigurarilor, international. Articole

ȘTIAȚI CĂ…ESTE VINA NOASTRĂ?

stiati-ca-este-vina-noastra

AUTOR: Avocat de drept penal, Poroșnicu Gianina Vera (Uniunea Națională a Barourilor din România – Baroul de Avocați Iași)

Excluziunea romilor pe o perioadă lungă de timp a dus la sărăcie generalizată, cu un decalaj mare între populația majoritară și romi. Potrivit Băncii Mondiale, 71% sau mai mult dintre gospodăriile de romi din Europa de Est trăiesc în sărăcie extremă.

Incluși în categoria ”săracilor” și discriminați, marginalizați de societate, romilor le este extrem de dificil să își depășească statutul. Care ar putea fi explicațiile?

  • locurile de muncă sunt aproape inaccesibile pentru ei;
  • nu au locuință stabilă, deoarece autoritățile locale decid frecvent mutarea lor;
  • accesul în școli este fictiv; nu au bani pentru rechizite, transport;
  • segregarea în școli și atacurile rasiale determină abandonul școlar;
  • promovarea urii față de romi în mediul on-line.

Există mijloace pentru a remedia situația, însă lipsa resurselor financiare pentru a se angaja în procese naționale și internaționale, tratamentul superficial din parte autorităților, experiența lor anterioară în asemenea situații provoacă o lipsă de încredere că ceva s-ar putea schimba.

Totuși, ei au aceste drepturi și orice încălcare ar trebui sancționată. Apelarea la instanţă nu este unicul mijloc, dar este cel mai eficient pentru schimba situația și pentru a obţine despăgubiri când drepturile romilor sunt încălcate.

Combaterea discriminării romilor este esențială nu numai pentru comunitatea romilor, ci și pentru restul societății. Nevoia de avocați calificați care să lupte în mod eficient împotriva acestei realități, împreună cu ONGurile și cu organele de aplicare a legii, este cu atât mai stringentă.

Articol preluat de:

SvNews Articol