VARIANTA H Avocat Iasi: civil, international. Articole

VARIANTA H Avocat Iasi: penal, civil, asigurarilor, international. Articole

VARIANTA HALUCINANTA A LUI MARIUS CRUDU. ASASINUL SPUNE CA PICTORITA L-A PROVOCAT

Evenimentul, 26 iunie 2010

Trei avocaţi îşi dispută dosarul, iar situaţia a ajuns şi în atenţia şefilor Baroului * Marius Crudu este prea incoerent ca să se înţeleagă cu apărătorii săi. Ieri, Marius Ilie Crudu (38 de ani), cel care a ucis-o pe pictoriţa Ilinca Gânju (24 de ani), s-a aflat în faţa judecătorilor Curţii de Apel. Bărbatul este acuzat de omor calificat, cu premeditare.

Cei doi s-au cunoscut în 2007, iar Ilinca n-a ştiut de la început că Marius era însurat şi avea doi copii. După ce a aflat, tânăra a decis să pună capăt relaţiei. Crudu s-a întors în ţară pe 20 aprilie 2010, hotărât să o facă să se răzgândească, dar nu a reuşit. Pe 9 mai, Ilinca şi Marius au fost împreună la Little Texas, iar apoi au mers în apartamentul lui. Marius a lovit-o pe Ilinca în abdomen şi piept cu cuţitul de zece ori, după care a încercat să se omoare cu pastile. Deşi bărbatul mai fusese internat la spital, psihiatrii au stabilit că a avut discernământ în momentul crimei. Ei l-au diagnosticat totuşi cu tulburare de personalitate. Marţi, magistraţii Tribunalului l-au arestat pe bărbat pentru 29 de zile, dar a făcut recurs. Ieri, la proces s-au prezentat trei avocaţi. Delia Navrotescu, Mihaela Vatavu şi Gianina Poroşnicu au fost angajate de diferite rude ale bărbatului şi abia în sala de judecată au aflat cum stau lucrurile. A urmat o repriză furibundă de telefoane între acestea şi familia lui Crudu. De altfel, situaţia i-a uimit chiar şi pe judecători.

Până la urmă, dna Poroşnicu a cerut amânarea procesului. „Eu am făcut angajament cu fratele dumnealui, susţinut de unchi şi de restul familiei. Ieri am perfectat actele şi l-am vizitat, dar nu se simte bine. Dumnealui suferă de schizofrenie şi pentru a i se da medicamentele trebuie urmate anumite protocoale în Penitenciar. Nu am putut avea o discuţie rezonabilă. Am făcut solicitări să i se dea pastilele, ca să fie lucid şi să pot vorbi cu el despre situaţia de fapt”, a spus dna Gianina Poroşnicu, care a mai cerut să studieze pe îndelete dosarul împreună cu Marius Crudu.

Problema a ajuns şi în atenţia şefilor Baroului, după ce un văr al lui Crudu din Bacău a depus o sesizare. În aceasta se arată că familia o consideră pe dna Poroşnicu apărătorul asasinului şi nu înţelege apariţia celorlalte avocate, care n-ar putea-o justifica şi a căror prezenţă nu mai e dorită. „Vom lua legătura cu cele două avocate şi vom face verificările necesare”, ne-a declarat prodecanul Baroului, Adrian Mogoş. Dna Navrotescu spune că nu mai vrea să audă de Crudu: „Nu mă bat pentru dosarul acesta. Există un contract de asistenţă juridică semnat de o rudă, l-a văzut şi inculpatul. Dacă s-a făcut o sesizare, voi răspunde la ea şi voi aduce acel contract. Nu mă mai interesează dosarul acesta!” (Ş.Czeller)

Judecătorii au amânat recursul pentru 30 iunie, iar pe 28 iunie Crudu şi avocatul său se vor întâlni la arhiva Curţii de Apel.

Buna Ziua Iasi, 1 iulie 2010

• Marius Crudu a sustinut prin vocea avocatului sau ca daca victima nu-l provoca, nu se ajungea in aceasta situatie • Astfel, scenariul pe care merge Marius Crudu in prezent este acela ca dupa ce au intrat in camera, pictorita l-a determinat sa puna mana pe cutit • „Daca ea imi vorbea frumos in acele momente si ma linistea, eu nu mai puteam mana pe cutit. Eu nu am intentionat niciodata sa o omor pentru ca o iubeam atat de mult. Are si ea o vina in aceasta poveste pentru ca stia ca sufar de unele afectiuni psihice si ca iau tratament”, ar fi povestit Marius Crudu.

Marius Crudu a solicitat ieri instantei de judecata de la Curtea de Apel Iasi sa fie pus in libertate. Acesta a sperat ca judecatorii de la instanta superioara ieseana vor fi indulgenti si-l vor lasa sa plece acasa. Varianta pe care a mers aparatorul acestuia este de-a dreptul halucinanta: victima, pictorita Ilinca Ganju, s-ar putea face vinovata de producerea crimei. Mai concret, apararea sustine ca Marius Crudu nu a intentionat niciodata sa o omoare si ca totul a fost o greseala de moment. Se incearca excluderea premeditarii, circumstanta agravanta pe care au mizat anchetatorii in momentul trimiterii in judecata. Chiar daca aceasta varianta pare absurda, nefondata pe argumente foarte clare, Marius Crudu a sustinut prin vocea avocatului sau ca daca victima nu-l provoca nu se ajungea in aceasta situatie. Astfel, crima s-ar fi petrecut in alte conditii decat cele expuse de procurori. Studenta care statea in gazda acolo nu a fost trimisa de acasa pentru ca Marius Crudu vroia sa o ucida pe Ilinca, ci pentru a discuta si a petrece impreuna ziua de nastere a acesteia. Crudu sustine ca in seara respectiva comandase un tort in cinstea impacarii. De asemenea, mai sustine ca avea pregatit si cel de-al treilea cadou pentru iubita sa. Astfel, scenariul pe care merge Marius Crudu in prezent este acela ca dupa ce au intrat in camera, pictorita l-a determinat sa puna mana pe cutit. Chiar daca stia ca Marius Crudu sufera de actiuni psihice, tanara ar fi intensificat tonul discutiei si nu a acceptat ca barbatul sa-si mai spuna parerea fata de relatia lor. Din punctul de vedere al barbatului, in momentul in care acesta s-a enervat, Ilinca ar fi trebuit sa aplaneze conflictul si sa-l linisteasca. „Daca ea imi vorbea frumos in acele momente si ma linistea, eu nu mai puteam mana pe cutit. Eu nu am intentionat niciodata sa o omor pentru ca o iubeam atat de mult. Are si ea o vina in aceasta poveste pentru ca stia ca sufar de unele afectiuni psihice si ca iau tratament”, ar fi povestit Marius Crudu unui apropiat. Ieri, in fata judecatorilor, acesta nu acceptat dea nici un fel de declaratie. „Exista o empatie foarte puternica intre victima si agresor. In prezent se poate vorbi despre o supraincriminare a inculpatului in raport cu fapta comisa. Trebuie sa aveti in vedere ca acesta a incercat sa-si puna capat zilelor imediat dupa ce comis crima. Este vorba despre un pericol social diminuat. Dat fiind faptul ca exista o stare de boala psihica a inculpatului, victima a conlucrat impactul extraordinar al actiunilor agresorului. Trebuie sa aveti in vedere si personalitatea inculpatului. Este o fire extrem de sensibila”, a declarat avocat Gianina Porosnicu, aparatorul lui Marius Crudu. De asemenea, avocatul a mai precizat ca stia foarte bine ca barbatul are probleme psihice si ca a fost internat de trei ori la Socola. Ieri dupa-amiaza, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au respins recursul formulat de Marius Crudu impotriva mandatului de arestare emis de Tribunalul Iasi.