Ziua Unive Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

Ziua Unive Avocat Iasi: penal, international. Articole

Ziua Universală a Iei - 24 iunie

ziua-universal-a-iei-24-iunie

În anul 2015, primarul din Washington D.C, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie „Ziua Universală a Iei”, ca urmare a eforturilor comunității românești și ale Ambasadei României în Statele Unite ale Americii. 

 

Ia a fost considerată un element de îmbrăcăminte sacru și face parte din costumul tradițional românesc. 

 

În trecut, însemnele magice, cusute cu grijă, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece și de soarta rea. Tinerele moşteneau de la mame sau bunici arta meşteşugului popular împreună cu rugăciunile potrivite, care se rosteau în diferite etape ale confecționării, înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor. 

 

Ia este realizată din pânză albă de bumbac, in sau borangic și este împodobită cu broderii în motive tradiționale românești, ce diferă în funcție ce regiunea geografică. Cu toate acestea, indiferent de zona din care provine, orice ie spune o poveste în care se regasește spiritul perfecționist feminin al româncelor.

 

Ia tradițională românească a inspirat creațiile vestimentare ale unor designeri celebri, precum Yves Saint Laurent care, în 1981, a creat o întreagă colecție inititulată „La blouse roumaine”, Jean Paul Gaultier și Kenzo. Designerul Tom Ford a reinterpretat ia din zona Sibiului, cu broderii negre.

 

Ziua Universală a Iei se celebrează odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei, din apropierea Solstițiului de vară (21 iunie). 

 

Stabilită în această zi cu multiple semnificații pentru cultura și spiritualitatea românească și universală, Ziua Universala a Iei este un reper al evenimentelor comunitare pentru românii de pretutindeni și o sărbătoare a identității culturale.