Avocatii d Avocat Iasi: penal, international. Articole

Avocatii d Avocat Iasi: penal, international. Articole

Avocatii de top au picat testul milosteniei

Unii conduc masini mai scumpe decit un apartament. Altii cistiga pentru o ora de pledoarie mai mult decit un iesean de rind intr-un an. Cita marinimie mai ramane intr-un avocat obisnuit sa apere pe bani grei un acuzat, e o intrebare care se afla pe buzele oricarui justitiabil ce trece pragul unei sali de judecata. Am incercat sa aflam raspunsul si am apelat la citiva dintre cei mai cunoscuti avocati din Iasi n le-am cerut ajutorul pro bono, iar concluzia a fost ca multi avocati nu se uita la client decit contra cost.

“Intr-un stat de drept, avocatul este indispensabil justitiei si justitiabililor si are sarcina de a apara drepturile si libertatile acestora”, se precizeaza in Codul Deontologic al avocatilor. Cei mai multi avocati ieseni nu respecta insa acest dicton, decit daca justitiabilul are, poate si vrea sa plateasca pentru a i se face dreptate. Onorariile lor au fost, sint si vor ramine un mister pentru cei care nu sint nevoiti sa apeleze la justitie. Cum ramine insa cu cei care sint nevoiti sa o faca, insa nu isi permit?

Nici Pastele nu inmoaie inimile

Cu doua saptamini inainte de Paste, in speranta ca perioada Postului le va trezi in suflet latura filantropa, am expediat un e-mail la noua dintre cei mai reputati avocati ieseni. Toti sint cunoscuti pentru numeroasele cazuri in care se implica, dar si pentru personajele cel putin controversate pe care le-au aparat de-a lungul timpului. Le-am cerut ajutorul intr-un caz ipotetic disperat, al unui adolescent cu mama bolnava de cancer, care risca sa fie dat afara din casa de un tata fara suflet din cauza unei conjuncturi judiciare nefavorabile. Personajul nostru, sarac lipit pamintului, le cerea avocatilor alesi “cu lacrimi in ochi” sa il reprezinte in instanta in mod gratuit.

Dintre avocatii la care am apelat, doar unul s-a aratat dispus sa mearga in instanta fara a avea pretentii financiare, in timp ce doi s-au aratat dispusi sa stea de vorba cu clientul. Restul, nu s-au sinchisit nici macar sa dea un raspuns prin care sa spuna ca sint prea ocupati.

Cerere disperata de ajutor, ignorata de avocati

Redam integral e-mailul prin care personajul inventat de reporterii Ziarul de Iasi cereau ajutorul avocatilor: “Domnule avocat, va trimit aceasta scrisoare in speranta ca povestea mea va va impresiona si ma veti putea ajuta sa trec peste greutatile pe care le intampin in momentul de fata. Ma numesc Sandu Cristi, locuiesc in Iasi in cartierul Metalurgie si va scriu in numele mamei mele bolnave de cancer, Ioana. Mama mea se afla intr-un litigiu de trei ani cu tatal meu. In urma cu trei ani, ei s-au despartit si de atunci tatal meu apeleaza la toate metodele posibile pentru a ne scoate pe mine si pe mama mea din locuinta. Apartamentul a fost cumparat in anii ’90 de catre parintii mei, insa din neglijenta, mama mea a fost de acord ca titlul de proprietate sa fie trecut doar pe numele tatalui. Mama mea a pus si ea bani pentru cumpararea apartamentului si mai mult din salariul ei a cumparat toate lucrurile care au mai fost luate prin casa.

Dupa ce s-au despartit, in 2009, tatalui meu nu i-a mai pasat nici de mine, nici de mama mea bolnava de cancer. A facut tot posibilul sa ne dea afara din casa pe amindoi. A deschis proces impotriva noastra si mi-e teama ca la relatiile pe care le are o sa reuseasca sa ne dea afara.

Stiu ca nu sinteti obligat sa ne ajutati, insa in numele lui Dumnezeu, va rog, faceti o fapta buna si luati-ne apararea in proces. In momentul de fata, aproape toti banii nostri se duc pe medicamente si nu ne permitem sa platim un avocat. De aceea, va rog inca o data, cu lacrimi in ochi, sa ne reprezentati fara onorariu in proces. Mama mea nu stie ca am trimis aceasta scrisoare, iar eu nu am avut curaj sa vin la dumneavoastra personal. Daca sinteti de acord sa ne reprezentati gratuit in proces, dati un raspuns pe aceasta adresa de e-mail.”

Cine sint avocatii la care am apelat si cine a raspuns

Lista avocatilor in a caror adresa de e-mail a ajuns acest e-mail incepe cu seful Baroului Iasi, avocatul Marius Striblea. Ceilalti la care am apelat au fost Ionel Nechita, Toni Baltag, Maria Aldea, Liviu Bran, Gabriela Gradinariu, Mihai Tun, Adrian Mogos si Gianina Porosnicu. Singurul care a raspuns si s-a aratat dispus inca din e-mail sa reprezinte personajul nostru in mod gratuit este Toni Baltag. “Domnule Cristi Sandu, va propun o intilnire la sediul cabinetului meu. Avind in vedere situatia delicata in care va aflati, cit si faptul ca regulile profesiei de avocat imi permit, vom avea o discutie si in functie de actele dumneavoastra promit sa va ajut in mod gratuit. Totodata, daca se va impune efectuarea unei expertize si nu sinteti in situatia de a beneficia de ajutor public judiciar, va asigur ca voi suporta costurile lucrarii”, raspuns Baltag.

Alti doi avocati, respectiv Maria Aldea si Mihai Tun, au raspuns apelului, solicitind o intilnire cu personajul nostru. “Mi s-a parut normal si sa raspund intr-un fel sau altul. Se vorbea despre o problema judiciara si a trebuit sa vad despre ce era vorba sau daca as fi putut ajuta”, ne-a spus, ulterior, Mihai Tun.

Restul avocatilor la care am apelat si nu au raspuns se scuza spunind fie ca nu au vazut e-mailul, fie ca l-au sters din greseala. “Eu primesc cel putin 100 de e-mailuri pe zi si probabil pe acesta l-am sters din greseala. Activez de 15 ani ca avocat si in cariera mea am facut si pro bono. Imi amintesc ca am aparat o data un lider sindical care mi s-a parut mie ca era persecutat de sefi. La acel caz chiar am pus eu bani din buzunar”, ne-a spus Marius Striblea.

La rindul sau, avocatul Gabriela Gradinariu a precizat ca nu a vazut e-mailul intrucit “primeste foarte multe mailuri zilnic”. “Am facut de multe ori pro bono, insa niciodata in civil”, a spus ea. Acelasi lucru l-a spus si Gianina Porosnicu: “Nu am primit e-mailul dumneavoastra. Nu mi s-a solicitat niciodata sa fac pro bono. Mi s-a solicitat de multe ori asistenta judiciara in mod gratuit, pe care am oferit-o”, a spus Gianina Porosnicu. Precizam ca, in toate cazurile, e-mailul trimis catre avocati a primit confirmare de receptionare.

Ce clienti “de soi” au avut de-a lungul timpului avocatii solicitati

Daca pe Cristi Sandu avocatii nostri nu au putut sa-l ajute, in alte zeci de cazuri ei nu s-au dat in laturi cind au fost solicitati de persoane cel putin controversate. Printre clientii avocatului Marius Striblea se numara in prezent interlopi din clanul Corduneanu, Cosmos Tanase sau deputatul galatean retinut in Africa dupa ce a plecat din tara, Mihail Boldea. La rindul sau, Ionel Nechita se lauda pe site-ul propriu ca a rezolvat de-a lungul carierei cazuri de trafic de persoane, santaj, infractiuni informatice, terorism sau spalare de bani. Ceilalti avocati s-au implicat si ei de-a lungul timpului in dosare de coruptie sexuala, trafic de persoane, trafic de influenta sau trafic de droguri.

www.ziaruldeiasi.ro