Avocat Penal Iasi

Avocat Civil Iasi

Avocat bun Iasi

Avocat malpraxis Porosnicu Gianina Vera Iasi

MALPRAXIS

Malpraxis-ul este eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical, generatoare de prejudicii asupra pacientului.

Avem o lege de reformare în domeniul sănătății, Legea 95/2006, care necesită ea însăși a fi reevaluată.

Cunoscutul dr. Tudor Ciuhodaru din Iași, medic primar în medicină de urgență, doctor în științe medicale, în prezent deputat, a făcut în anul 2014 o propunere de modificare a legii și de scurtare a procedurilor de dezdăunare către victimele malpraxis-ului (de luni de zile în loc de ani de judecată), propunere de lege care a trecut de Camera Deputaților.

În emisiunea de la postul local de televiziune TeleM Iași, împreuna cu domnul dr. Ciuhodaru dezbatem complexa problemă a malpraxis-ului în România.

Deși instrumentele de drept sunt deficitare în acest domeniu, în România există precedente judiciare încurajatoare de tragere la răspundere a sistemului sanitar public sau privat, a personalului sanitar: medic, asistent, brancardier etc.

România a pierdut la CEDO în cazuri de malpraxis nesoluționate corespunzător în sistemul nostru judiciar.

Dreptul malpraxis-ului este un drept al viitorului. Vom lua calea țărilor civilizate în termen scurt (legislația reclamă modificări și practica le impune pe piață). Dreptul malpraxis-ului e și un drept al prezentului: în procese civile sau penale, pacienții își recâștigă tot mai mult drepturile și statutul de deținători ai unei vieți ,,de mare preț’’.

Cât privește asigurările de malpraxis în forma actuală, trebuie intervenit legislativ cât de curând pe acest domeniu. Dar și în stadiul actual ele reprezintă un deziderat în astfel de procese: pacientul/ victima trebuie despăgubit pe sume foarte mari (polițele de asigurări din domeniul sanitar trebuie să crească).

Viața și sănătatea contează nu numai în cantitatea lor, ci și în calitate!

Despăgubiri consistente pentru acte medicale prejudicioase înseamnă normalitate și echitate, nu ‘’îmbogățire fără justă cauză’’!

În conferințe, în mass-media, în plenul Camerelor care legiferează în România, se recunoaște tot mai mult că serviciile medicale nu sunt întotdeauna excepționale din punct de vedere calitativ și corpul medical nu este impecabil.

Poate este oricând și oriunde greu să se ajungă la o cunoaștere ideală medicală, dar acest lucru nu scuză cazurile de culpă medicală, generatoare, de cele mai multe ori, de noi prejudicii morale și materiale.

Reglementarea ‘’câmpului’’ contractual, a naturii juridice corp medical-pacient și asigurarea prejudiciului prin intermediul unei asigurări de răspundere profesională au devenit probleme stringente ale lumii juridice contemporane românești.

Intr-un proces obisnuit, avocatul isi duce clientul pe sarma, pana ce ajunge la pronuntarea unui verdict, dar cand e vorba de un proces special, avocatul isi ia clientul pe umeri si il poarta astfel pana se pronunta verdictul si chiar si dupa aceea.
Franz Kafka – versiunea a II-a publicata in editie limitata din celebrul roman "PROCESUL"