Avocat Ias Avocat Iasi: penal, international. Articole

Avocat Ias Avocat Iasi: penal, international. Articole

Avocat Iasi Gianina Vera Porosnicu - Resfintirea mormantului Otiliei Cazimir

ceremonia-de-resfinire-a-mormntului-otiliei-cazimir-08062021

Adăpostiți de razele fierbinți ale soarelui de iunie la umbra falnicilor arbori din Cimitirul Eternitatea, am participat în data de 08.06.2021, începând cu ora 10:00, la ceremonia de resfințire a mormântului monument istoric, restaurat cu marmură albă de Carrara, al ilustrei noastre poete Otilia Cazimir.

  

 

Aproximativ 300 de persoane au răspuns apelului organizatorilor și s-au înfățișat la evenimentul de comemorare, îmbrăcate în negru, dar cu inima luminoasă, dornice să aducă un omagiu scriitoarei cu ocazia împlinirii a 54 de ani de la moartea acesteia. 

 

 

Ceremonia religioasă a fost oficiată de vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Marian Timofte, împreună cu alți patru preoți, în prezenta participanților, printre care și domnul primar Mihai Chirica, domnii viceprimari, Daniel Juravle și Cezar Baciu, policitianul unionist din Republica Moldova, președinte al partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, managerul Ateneului Național, Andrei Apreotesei, artistul restaurator, Ciprian Stratulat, finanțatoarea proiectului de restaurare, avocatul Gianina Vera Poroșnicu, artista Ella Gondoș, actrița Laura Bilic, muzeograful Casei Memoriale „Otilia Cazimir”, Indira Spătaru. După slujba propriu-zisă au urmat discursurile organizatorilor și a unora dintre participanții menționați.

 

 

 

Prin discursul său, finanțatoarea proiectului, avocatul Gianina Vera Poroșnicu și-a exprimat dorința de a fi deschizătoare de drumuri, în mesajul adresat comunității de a i se alătura în proiectul adoptării de către fiecare cetățean a unui mormânt din cadrul Cimitirului Eternitatea, de care să se îngrijească, pe care să îl țină în pietate și, după posibilități, să îl restaureze, cu scopul recuperării muzeului în aer liber care este acest cimitir declarat monument istoric.

 

  

 

Domnul primar Mihai Chirica a îndemnat membrii comunității să urmeze modelul proiectului pilot de restaurare a  mormântului Otiliei Cazimir, realizat în parteneriat public-privat, încheiat între Cabinetul de Avocat Gianina Vera Poroșnicu și autoritățile locale ieșene, cu scopul de a conserva și prezerva patrimoniul cultural local și de a participa la promovarea acestuia.

 

În cadrul evenimentului, ca urmare a activității susținute și a contribuțiilor sale neîntrerupte, doamnei avocat Gianina Vera Poroșnicu i-a fost înmânată, de către domnul primar Mihai Chirica, din partea Primăriei Iași, Diploma de recunoștință pentru contribuția remarcabilă la promovarea memoriei personalităților culturale ieșene și naționale.

 

După finalizarea discursurilor, cadrul ceremonial sobru a fost destins prin ineditul moment în cadrul căruia au fost recitate poezii și corespondență aparținând poetei, de către Laura Bilic, Ella Gondoș și cinci preșcolari, îmbrăcați în port popular românesc, de la Grădinița „Sf. Maria”. Pe muzica interpretată la pian de către Aurelian Holera, cei prezenți au fost invitați să depună coroanele și florile pe mormântul scriitoarei.

 

 

 În încheiere, au fost împărțiți colaci, ciocolată Casa „Joseph Zoller”, masa creștinească plină de bunătăți și vin fiind sfințită și oferită publicului larg.

 

Comemorarea Otiliei Cazimir s-a continuat la Casa memorială „Otilia Cazimir”, unde, în urma recitalului de poezii susținut de către copiii de la Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”, doamna avocat Poroșnicu Gianina Vera le-a oferit acestora un tort Casa „Joseph Zoller”.