Conturile Avocat Iasi: penal, international. Articole

Conturile Avocat Iasi: penal, civil, international. Articole

Conturile false de pe cea mai mare rețea de socializare, mijloc de manipulare si influențare

conturile-false-de-pe-cea-mai-mare-retea-de-socializare-mijloc-de-manipulare-si-influentare

Facebook, cea mai mare rețea de socializare a zilelor noastre, a luat naștere în anul 2004 din frustrarea și ambiția unui tânăr, Mark Zuckerberg. Concepută inițial ca un mijloc de comunicare între prieteni, a devenit în scurt timp accesibilă tuturor, fiind parte din viața și rutina zilnică a milioane de oameni.       În orice moment, fiecare persoană care are un cont de Facebook poate începe o conversație cu un miliard de oameni.  80% din ceea ce postăm este despre propria persoană, despre viața noastră.Contul de Facebook s-a transformat astăzi  într-o carte de vizită personală. Fără să conștientizeze, oamenii țin în spațiul public un jurnal personal, iar ceea ce postează pe contul de socializare poate foarte ușor să devină știri de mass-media, motive de șantaj sau manipulare. S-a  ajuns  până  într-acolo, încât, o persoană poate avea mai multe conturi pe rețeaua de socializare.

Cum ne dăm seama dacă un cont este fals

 Inițial, Facebook nu a văzut acest lucru ca pe o problemă. Abia atunci când prin intermediul rețelei de socializare și conturilor au început să se propage dezinformarea, minciuna și înșelătoria a devenit evident că acest lucru se făcea prin intermediul unor conturi false, iar Facebook a  fost nevoit să recunoască faptul că avea o problemă, trebuind să găsească o rezolvare. Din perspectiva unui specialist în IT se constată că sunt din ce în ce mai multe conturi false (impersonări), practică extinsă la nivel mondial în mediul online. „Cei care sunt puși în fața unui cont fals își pot da seama de validitatea acestuia urmărind data creării contului, dacă datele contului sunt legitime, numărul de prieteni, imaginile suprapuse cu persoana impersonată peste alte fundaluri, scopul mesajelor transmise de cel care impersonează și dacă există un alt cont cu același nume, a spus Alexandru Sava, specialist IT. El a punctat și faptul că platformele sociale, precum Facebook, Instagram, dar și altele, oferă funcția de Raportare Cont. Această practică este încurajată atât de către dezvoltatorii platformelor, cât și de autorități. „În genere, pentru a-și completa frauda online, un impersonator nu se oprește aici și creează și e-mail-uri similare cu numele persoanei/instituției. În acest context, să nu deschideți e-mail-uri în care vi se cere ceva în mod expres - parole, conturi bancare, alte date cu caracter personal - sau să descărcați fișiere atașate, a fost recomandarea oferită de  Alexandru Sava. 

Denigrările politice, la cote alarmante

În mediul on line se duce un adevărat război în ceea ce privește conturile false. Cei care aleg să se ascundă în spatele unui cont fals o fac pentru a deservi campanii mincinoase, pentru a manifesta acte abuzive sau pentru a comite înșelătorii. Cel mai adesea, cu ajutorul conturilor false se duc adevărate campanii politice pentru susținerea sau discreditarea unor persoane publice. Rețeaua socială estimează că 5% din conturile active în prezent pe platforma sunt false. Gigantul american a dezvoltat un instrument de depistare a acestor conturi, numit Deep Entity Classification, cu ajutorul căruia numai anul trecut (2019) a eliminat 6,6 miliarde de astfel de conturi false. Marea Britanie este prima țară din lume care intenționează să determine utilizatorii de Facebook să nu își mai facă conturi false, nefiind exclusă chiar și pedepsirea acestui lucru prin lege. Poliția Română  a întocmit o listă cu sfaturi ce ar trebui luate în considerare, în cazul în care sunt primite cereri de prietenie de la persoane necunoscute. „Conturile false sunt un flagel contemporan. Un areal întreg de fapte penale s-a mutat în mediul online din cauza conturilor false, a punctat avocatul ieșean Gianina Vera Poroșnicu. De asemenea, o instanță din România a emis, în premieră, o hotărâre judecătorească prin care obliga gigantul american să închidă un cont fals prin intermediul căruia au fost aduse prejudicii de imagine unui politician român. 

Maura ANGHEL