Dosarul fr Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

Dosarul fr Avocat Iasi: penal, civil, asigurarilor, international. Articole

Dosarul fraudei de la Opera Națională Română din Iași

dosarul-fraudei-de-la-opera-naional-romn-din-iai-

După 2 luni de la luarea măsurii controlului judiciar față de Minculescu Mădălina - Ioana, fiica celebrului artist Cristi Minculescu, aceasta este liberă să se întoarcă la serviciu și să părăsească județul Iași. 

 

Mădălina - Ioana Minculescu este angajată a Operei Naționale Române din Iași, cu contract de colaborare, începând din anul 2016 și până în prezent. Considerată mâna dreaptă a managerului Operei Naționale Române Iași și managerului interimar al Operei Naționale București, Beatrice Rancea, Mădălina-Ioana Minculescu este cercetată, alături de alți angajați ai operei, pentru infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat, în forma aderării, complicitate la infracțiunea de delapidare cu consecințe deosebit de grave, complicitate la infracțiunea de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată și deținere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu.

 

La data de 01.03.2021, a dobândit calitatea de suspect în dosar și a fost dispusă luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de aceasta pentru o perioadă de 60 zile. Obligațiile stabilite de organul judiciar pe durata măsurii preventive, în sarcina clientei Cabinetului de Avocat Poroșnicu Gianina Vera, au constat, printre altele, și în obligația de a nu depăși limita teritorială a județului Iași decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare/a procurorului competent, de a nu se apropia și de a nu comunica, direct sau indirect, cu ceilalți inculpați din dosar și de a nu se apropia de angajații Operei Naționale Române din Iași. 

 

La data de 28.04.2021 a pus pusă în mișcare acțiunea penală față de aceasta, dobândind calitatea de inculpat în dosar, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Serviciul Teritorial Iași dispunând și prelungirea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. Obligațiile stabilite în cadrul acestei măsuri au rămas neschimbate. 

 

Împotriva măsurii preventive, avocații acesteia din cadrul Cabinetului de avocat Poroșnicu Gianina Vera au formulat plângere la judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași motivat, în principal, de faptul că obligația instituită în sarcina inculpatei Minculescu Mădălina - Ioana de a nu se apropia de angajații Operei Naționale Române din Iași reprezintă, de fapt, obligația prevăzută de art. 215 alin. 2 lit. e) C. proc. pen., respectiv de a nu exercita profesia, meseria sau de a nu desfășura activitatea în exercitarea căreia a fost săvârșită fapta, obligație ce nu a fost impusă în sarcina acesteia în cadrul măsurii controlului judiciar. Așadar, obligația de a nu se apropia de angajații operei lăsa loc de interpretări în ceea ce privește existența sau nu a posibilității de a-și exercita atribuțiile de serviciu, aducând atingere prevederii constituționale care consacră dreptul la muncă prin dispozițiile art. 41 din Constituția României. 

 

Plângerea a fost soluționată în mod favorabil, măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de Mădălina - Ioana Minculescu fiind revocată de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Secției Penale a Tribunalului Iași. 

 

Ca urmare a admiterii plângerii la data de 10.05.2021, la mai mult de 2 luni de la instituirea măsurii controlului judiciar, Mădălina - Ioana Minculescu și-a câștigat libertatea deplină, având posibilitatea necondiționată de a-și îndeplini atribuțiile de serviciu și de a-și vizita familia stabilită în Germania.

 

Apreciem că această soluție este una justă întrucât dispunerea controlului judiciar față de Minculescu Mădălina - Ioana nu îndeplinea cerințele proporționalității și necesității raportat la scopul acesteia, lipsind orice indiciu cu privire la intenția acesteia de a sustrage de la judecată, de a comite vreo infracțiune, buna desfășurare a procesului nefiind afectată prin revocarea măsurii.

 

Minculescu Mădălina - Ioana cunoaște 8 limbi străine, a fost angajată a unor guverne străine, având de nenumărate ori parte de recunoașterea aptitudinilor sale profesionale, și își exprimă în mod onest speranța în dovedirea nevinovăției în cadrul acestui dosar. 

 

Cabinetul de Avocat Poroșnicu Geanina Vera reprezintă, pe lângă Mădălina - Ioana Minculescu, încă două persoane având calitatea de inculpat în dosarul fraudei de la Opera Națională Română din Iași, în care investigația penală continuă, prejudiciul pentru acuzațiile de delapidare fiind estimate la suma de 5 milioane de lei. Pe această cale, le dorim tuturor persoanelor implicate în dosar să îți recâștige libertatea deplină, astfel cum a fost recâștigată de către Mădălina - Ioana Minculescu.