Evenimentu Avocat Iasi: asigurarilor, international. Articole

Evenimentu Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

Evenimentul de resfințire a mormântului Otiliei Cazimir

evenimentul-de-resfinire-a-mormntului-otiliei-cazimir

Pe data de 8 iunie 2021, ora 10:00, a avut loc resfințirea mormântului scriitoarei Otilia Cazimir, situat pe parcela 1 din fața bisericii Cimitirului Eternitatea din Iași, purtând hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, păstorită de Preotul Paroh Gheorghe Șurpănelu . La acest eveniment la care au participat în jur de 300 de persoane au fost personalități remarcabile. Mihai Chirica, primarul orașului Iași, Andrei Năstase, președinte și membru fondator al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” din Republica Moldova, fost viceprim-ministru și ministru de interne, Andrei Apreotesei, inițiatorul ineditei campanii de restaurare a 20 de morminte și managerul Ateneului Național din Iași. Prezenți au mai fost și reprezentanți ai Operei din Iași, domnul profesor universitar doctor Bujor Prelipcean, director al Filarmonicii din Iași, Părintele Profesor Teoctist Caia de la Târgu Neamț, profesor al Institutului de Teologie, împreună cu scriitoarea Olga-Caia Creangă, singura strănepoată a lui Ion Creangă, care a venit special din Târgu Neamț, cei doi viceprimari ai Iașului, Daniel Juravle și Cezar Baciu, directorul Colegiului Richard Wurmbrand, domnul profesor doctor Cristian Ovidiu Lucaci, directoarea Colegiului Național Mihai Eminescu, doamna profesor doctor Gabriela Săndulescu, profesori și foști profesori ai Colegiului Național Mihai Eminescu, domnul profesor doctor în istorie și inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean, Florentin Traian Ciobotaru, la trimiterea doamnei inspector general al Inspectoratului Școlar Județean, Luciana Antoci, doamna profesoară Ionescu Mihaela, director adjunct al Liceului Teoretic Vasile Alecsandri și doi elevi de la același liceu, iar Grădinița Sf. Maria a venit cu copii îmbrăcați în costume populare. Au fost profesori universitari de la Academia George Enescu din Iași, directorul Comunității Evreiești, Albert Lozneanu, poeți, scriitori, ziariști, colegi de breaslă avocați, prieteni apropiați și rude.

Slujba de sfințire a început la ora 10 când s-au adunat toți invitații. Marian Timofte, preotul vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost trimis din inițiativa Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la invitația mea și a domnului Andrei Apreotesei, iar împreună cu ajutoarele sale au sfințit mormântul și au binecuvântat-o pe remarcabila scriitoare. Colacii care s-au dat în pomenire au fost îmbrăcați in folie cu tricolor și în șervete de borangic cusute tradițional. Vinul creștinesc a fost însoțit de carafe cu spice de grâu cu tricolor, iar vinul care s-a turnat pe mormânt a fost sfințit în potir de argint.

În jurul orei 10:30, domnul primar al municipiului Iași, Mihai Chirica, a luat cuvântul. A spus despre eveniment că „este un moment deosebit, pentru că aduce la aceeași masă autoritățile locale, reprezentanți ai instituțiilor culturale și de educație importante ale Iașului, precum și pe toți iubitorii de literatură.” Inițiativa mea a fost lăudată și a încurajat inclusiv persoanele private să vină cu aceste demersuri. Mormintele multor personalități marcante din cultura românească se află în cimitirul Eternitatea dar din păcate, majoritatea necesită restaurări.

În cuvântul pe care l-am luat, am făcut observația că Otilia Cazimir a fost elevă a Colegiului Național Mihai Eminescu, eu fiind olimpică și absolventă a secției de filologie a aceluiași liceu. De asemenea, Casa Memorială „Otilia Cazimir” este mai jos de ”Casa Joseph Zoller - 1912” noi fiind practic vecine. Aceste motive și faptul că mormântul era grav deteriorat m-au determinat să iau inițiativa de a porni o restaurare totală a mormântului. Otilia Cazimir, fiind o scriitoare cu renume în literatura pentru copii, a avut o mare influență asupra perioadei mele de copilărie.

Domnul Andrei Apreotesei, organizatorul evenimentului și managerul Ateneului Național din Iași, a spus că acesta a fost primul parteneriat publico-privat din această campanie, fiind al cincilea mormânt din cele 20. Pentru prima dată o persoana privată, alta decât statul, a finanțat în totalitate procesul de restaurare. Aclamata frumusețe a mormântului se datorează artistului Ciprian Stratulat, care l-a îmbrăcat din nou în marmură albă de Carrara.

Domnul Andrei Năstase, președinte și membru fondator al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” din Republica Moldova, fost viceprim-ministru și ministru de interne, a dat exemplu această acțiune pentru compatrioții săi din Republica Moldova și a insistat pe reintegrarea scriitorilor români de valoare în programa școlară a elevilor de peste Prut. A remarcat strălucirea poetei și talentul ei de a vorbi direct cu sufletele copiilor, aspect pentru care a și rămas în istorie. De asemenea, a postat despre eveniment pe pagina oficială și a lăudat inițiativa din Iași. Personal, am fost colegi de facultate, apoi prieteni și am fost avocat în procesele intentate de el împotriva lui Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova.

După cuvântările invitaților, a urmat un moment cu adevărat emoționant. Artista Laura Bilic a citit din scrisoarea Otiliei către prietena sa după ce George Topîrceanu murise. În scrisoare, poeta spunea că ”Nu l-am simțit pe el acolo, dedesubt (în mormânt). El e în altă parte. O să-l caut și o să-l găsesc. Prea mi-e dor de el ca să nu mai fie nicăieri.” Recitarea a fost unică, evocând sentimentele și emoțiile Otiliei Cazimir. Moment emoționant care a adus lacrimile în ochii multor dintre participanți, mormântul lui George Topîrceanu fiind parcă, prin destin, așezat în fața mormântului Otiliei, tot în parcela numărul 1 a Cimitirului și restaurat înaintea celui al Otiliei Cazimir.

A urmat un moment înduioșător, când cinci copii de la Grădinița ”Sf. Maria” din Iași îmbrăcați în costume populare au recitat poezii scrise de poetă. La sfârșitul momentului, copiii au fost felicitați de întreg publicul.

Evenimentul de la Cimitir a luat sfârșit în jurul orei 12:30 cu aceeași atmosferă mirifică de pian întreținută de domnul profesor de pian Aurelian Marian Holeră. Comemorarea poetei a continuat, însă, la Casa memorială ”Otilia Cazimir”, unde 30 de copii au recitat poezii scrise de Otilia Cazimir și au primit un tort și ciocolată ”Casa Joseph Zoller - 1912”. Acolo am vorbit copiilor și i-am rugat să păstreze acest moment în amintirile lor și când vor fi adulți să le spună nepoților lor despre aceste momente pe care le-am trăit alături de ei, alături de învățătorii lor și de doamna muzeografă a Casei Memoriale Otilia Cazimir, Indira Spătaru. Am adus Casei Memoriale și amintirii acestui eveniment daruri care se păstrează la intrarea casei și anume lumânări personalizate ”Casa Joseph Zoller - 1912”, boboci de trandafiri criogenați albi ca și cei 54 depuși la mormânt, toate în amintirea veritabilei scriitoare.

Moartea scriitoarei a fost cel mai mare eveniment pe care l-a avut Iașul în acea perioadă, ea fiind condusă la Cimitirul Eternitatea de sute și sute de oameni, ceea ce arată că era iubită nespus de mult. Ca un dar divin, la două zile după resfințirea monumentului funerar, monument istoric, mergând să aprind o lumânare pentru a ține in pietate și curățenie mormântul, am întâlnit-o pe singura descendentă a familiei Otiliei Cazimir, doamna doctor Doina Bădărău, strănepoata Otiliei Cazimir, care atunci când a murit poeta avea 12 ani. Era cea mai iubită strănepoată a Otiliei Cazimir. Doamna Bădărău a recitat poezii ale Otiliei Cazimir, două poezii nepublicate vreodată, trăind emoții care i-au adus lacrimile. Din amintirile cele mai plăcute din viața mea va rămâne acesta, precum și faptul că am luat masa cu strănepoata scriitoarei și timp de cinci ore mi-a povestit lucruri inedite pe care nu le știe nici un critic de artă sau de poezie. Cum era Otilia Cazimir la ea acasă, la ea în familie, cum erau bijuteriile pe care le purta, pisicile pe care le avea și le alinta, menajera din casă a Otiliei, sau beciul casei în care a salvat și a adăpostit o evreică de la Pogrom, lucruri neștiute din iubirea ei cu George Topîrceanu, cum ar fi intrigi de familie sau divergențe personale, doamna doctor fiind un tezaur.

Presa a lăudat și ea această restaurare. Revista inSociety a insistat pe meritele mele în aceste demersuri și a readus în vederea cititorilor informații interesante despre renumita poetă. Articolul din TeleM aduce la un loc discursul meu, al doamnei Gondoș, dar și a domnului Apreotesei, iar o revistă școlară, ”Timpul Alecsandrist”, reînvie amintirea poetei în sufletele românilor și oferă o perspectivă amplă asupra evenimentului.



Aparițiile în presă:

- https://revistatimpul.ro/sfintirea-mormantului-proaspat-restaurat-al-poetei-otilia-cazimir/

- https://revistatimpul.ro/timpul-alecsandrist/in-memoriam-otiliei-cazimir-cu-dragoste-si-dor/

- https://impactfmregional.ro/omagiu-adus-poetei-otilia-cazimir/

- https://insociety.ro/editorial/ziua-in-care-s-a-vorbit-despre-otilia-cazimir-cat-pentru-toti-anii-in-care-poeta-a-fost-uitata/

- https://telem.ro/monumentele-funerare-in-atentia-iesenilor/

- https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/omagiul-de-la-mormantul-otiliei-cazimir-primul-pas-spre-restaurarea-integrala-a-cimitirului-eternitatea/omagiul-de-la-mormantul-otiliei-cazimir-primul-pas-spre-restaurarea-integrala-a-cimitirului-eternitatea--217509030.html

- https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/reportaj/reverente-i-trandafiri-albi-la-mormantul-otiliei-cazimir--217508767.html

- In memoria Otiliei Cazimir Reportaj IasiTVLife

- https://www.facebook.com/watch/?v=517821009249068 Reportaj TVR Iasi

- http://oficial.md/politica/andrei-nastase-a-participat-la-sfintirea-mormantului-poetei-otilia-cazimir-la-iasi



Fotografiile de la eveniment:

- https://doruhobjila.smugmug.com/Reverente-si-trandafiri-albi-la-mormantul-Otiliei-Cazimir/n-5Qsfqp/