FOTO: Biju Avocat Iasi: penal, international. Articole

FOTO: Biju Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

FOTO: Bijuteria arhitecturală din centrul Iaşului. Un renumit avocat a readus-o la viaţă

foto-bijuteria-arhitecturala-din-centrul-iasului-un-renumit-avocat-a-readus-o-la-viata

Un momument istoric din centru municipiului Iaşi a fost readus la viaţă de o renumită avocată. Imobilul a fost construit acum peste 100 de ani. Este vorba despre Casa Joseph Zoller de pe strada Elena Doamna nr. 39A. Cea care a decis să o readucă la viaţă este nimeni alta decât renumita avocată ieşeană, Gianina Poroşnicu. Deşi a costat-o o avere restaurarea imobilului, Poroşnicu nu a avut nicio clipă vreun regret atunci când a fost vorba despre readucerea la viaţă a unui monument istoric.

Despre “bijuteria” arhitecturală

Imobilul de pe strada Elena Doamna 39A a aparţinut industriaşului evreu Joseph Zoller care a locuit în această casă din anul 1912 când o construieşte, și până în anul 1937, când o vinde unui alt evreu, Moise.

Tot aici a funcţionat, alipită casei, fabrica de bomboane a industriaşului, şi ea o capodoperă arhitecturală, dar care nu s-a păstrat din păcate. La Arhivele Naţionale se găseşte în original proiectul de casă și proiectul de fabrică, scrise cu acuratețe în penel, cum era moda vremii și, de asemenea, aprobarea dată de către primarul de atunci al Comunei Iași.

Vecinătăţile casei sunt construite toate în perioada interbelică și sunt clasate astăzi ca monumente istorice, toate aceste proprietăți fiind amplasate într-un sit rezidenţial, din păcate, în prezent, alterat fizic și urbanistic (în stânga – fosta garnizoană germană, iar, în dreapta, casa boierească, cu cerdac, ambele de la sfârşitul secolului al XVIII-lea).