FOTO: Biju Avocat Iasi: penal, civil, asigurarilor, international. Articole

FOTO: Biju Avocat Iasi: penal, international. Articole

FOTO: Bijuteria arhitecturală din centrul Iaşului. Un renumit avocat a readus-o la viaţă

foto-bijuteria-arhitecturala-din-centrul-iasului-un-renumit-avocat-a-readus-o-la-viata

Un momument istoric din centru municipiului Iaşi a fost readus la viaţă de o renumită avocată. Imobilul a fost construit acum peste 100 de ani. Este vorba despre Casa Joseph Zoller de pe strada Elena Doamna nr. 39A. Cea care a decis să o readucă la viaţă este nimeni alta decât renumita avocată ieşeană, Gianina Poroşnicu. Deşi a costat-o o avere restaurarea imobilului, Poroşnicu nu a avut nicio clipă vreun regret atunci când a fost vorba despre readucerea la viaţă a unui monument istoric.

Despre “bijuteria” arhitecturală

Imobilul de pe strada Elena Doamna 39A a aparţinut industriaşului evreu Joseph Zoller care a locuit în această casă din anul 1912 când o construieşte, și până în anul 1937, când o vinde unui alt evreu, Moise.

Tot aici a funcţionat, alipită casei, fabrica de bomboane a industriaşului, şi ea o capodoperă arhitecturală, dar care nu s-a păstrat din păcate. La Arhivele Naţionale se găseşte în original proiectul de casă și proiectul de fabrică, scrise cu acuratețe în penel, cum era moda vremii și, de asemenea, aprobarea dată de către primarul de atunci al Comunei Iași.

Vecinătăţile casei sunt construite toate în perioada interbelică și sunt clasate astăzi ca monumente istorice, toate aceste proprietăți fiind amplasate într-un sit rezidenţial, din păcate, în prezent, alterat fizic și urbanistic (în stânga – fosta garnizoană germană, iar, în dreapta, casa boierească, cu cerdac, ambele de la sfârşitul secolului al XVIII-lea).

Restaurarea

Restaurarea casei a fost făcută în perioada 2013 – 2016 şi a fost un proces anevoios, care a ţinut de birocraţia aprobărilor şi complexitatea etapelor de reconstrucţie şi consolidare.

Revelaţia proprietarului, a constructorului şi a arhitecţilor a fost că s-au conservat foarte bine unele dintre elementele autentice ale casei: tavanul păstra picturi foarte frumoase, uşile casei erau foarte înalte şi sculptate în lemn masiv; marchiza de la intrarea principală este cea originală; parte din gardul casei este original şi a fost restaurat; ferestrele casei au fost găsite în forma originală cu sculptură manuală, şi au fost restaurate.

Interviu:

Reporter: De unde pasiunea aceasta pentru a reinvia trecutul?

Av. Gianina Poroşnicu: Iubesc istoria și am fost educată în spiritul conservării istoriei. Tatăl meu este colecționar și iubitor de Eminescu. De aici până a dori să restaurezi un monument istoric, nu poate fi decât o cale scurtă.

Reporter: Cât timp a durat până a vă găsi locaţia perfectă şi ce greutăţi aţi întâmpinat pe parcurs?

Av. Gianina Poroşnicu: Casa Joseph Zoller m-a găsit pe mine și eu pe ea. Îmi place să răspund așa la această întrebare. Casa m-a așteptat un sfert de secol cât a fost în mâna comunismului să vin să o salvez. Era extrem de deteriorată atunci când am cumpărat-o, iar procesul de restaurare a durat trei ani de zile.

Reporter: În momentul şi după începerea renovarii acestui obiectiv turistic de o mare importanţă pentru Iaşi şi ieşeni aţi purtat discuţii cu membrii comunităţii Evreieşti, din Iaşi? Ce v-au spus?

Av. Gianina Poroşnicu: Comunitatea evreiască din Iași a aflat despre acest succes al restaurării ulterior, când l-am invitat pe domnul Ghiltman, Dumnezeu să-l odihnească în pace! Dumnealui s-a bucurat și exact această expresie a folosit-o: “Casa este un muzeu.”

Reporter: Care sunt pesele cheie ale imobilului restaurat de dumneavoastră?

Av. Gianina Poroşnicu: “Piesele cheie” sunt de fapt “mărturiile” casei, ceea ce s-a conservat în timp și  a trebuit restaurat: marchiza de la intrare, gardul, bârnele de lemn din interior, ornamentele de pe casa.

Reporter: Ce gânduri de viitor aveţi cu acest imobil?

Av. Gianina Poroşnicu: Mi-ar place să-l introduc în circuitul turistic.

Reporter: Cum este sa locuieşti şi să-ţi desfăşori activitatea într-o casă declarată monument istoric?

Av. Gianina Poroşnicu: O casă Monument Istoric este o casă cu spirit. Nu te poți simți decât înălțător în ea, gândindu-te că ai în spate o istorie de peste 100 de ani.

Reporter:  Cate immobile aţi vizionat până a lua decizia că acesta este cel potrivit pentru dumneavoastră? Ce v-a atras la această casă?

Av. Gianina Poroşnicu: Casa m-a ales pe mine și era foarte frumoasă și așa, lovită de vreme și bombardată de modificările făcute pe vremea comunismului.

Reporter: Dacă dumneavoatră aveţi cunoştiinţă, câte immobile declarate monument istoric sunt în municipiul Iaşi şi ce sumă aproximativă ar fi de investit pentru a le readuce la viaţă?

Av. Gianina Poroşnicu: Sunt peste 100 de monumente istorice în Iași dar, din păcate, foarte puține refăcute. Ar fi vorba de multe milioane de euro ca să le avem restaurate.

Reporter: Aveţi de gând ca în viitor să restauraţi şi alte monumente istorice?

Av. Gianina Poroşnicu: Mi-ar place să cred că da. Îmi doresc. Dumnezeu decide.

Astfel de iniţiative ar trebui urmate şi de ceilalţi ieşeni, care deţin capital. Este păcat ca istoria Iaşului, oraş universitar să se năruie sub privirile neputiincioase ale sistemului.