Avocat Ias Avocat Iasi: penal, international. Articole

Avocat Ias Avocat Iasi: penal, international. Articole

Avocat Iasi Gianina Vera Porosnicu - Decizia Inaltei Curti in privinta conturilor false

magistratii-inaltei-curti-de-casatie-si-justitie-spun-stop-conturilor-false-de-pe-facebook

       Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție spun stop Conturilor False de pe Facebook.

       13% din conturile de pe Facebook sunt fie false, fie duplicate. 270 de profiluri aparțin unor utilizatori care au mai mult de un cont sau care își ascund identitatea.

        Din păcate foarte multe dintre aceste conturi false aparțin unor entități cu interese în zona politicului și a mass mediei.

Fenomenul s-a extins, iar aceste „instrumente” sunt folosite și de ziarele de șantaj (am atras atenția nu odată asupra acestei pseudo-prese prin „Scrisoarea deschisă” adresată ieșenilor), care dau comentarii negative de pe astfel de conturi și își distribuie articole cu ajutorul conturilor false.       

       Vorbim de un adevărat flagel, iar oamenii trebuie să știe că se pot apăra și adresa justiției.

       Pentru a stopa aceste practici Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în ședința din 25 ianuarie 2021 că „deschiderea și utilizarea unui cont pe o rețea de socializare folosind alte date de identificare reale decât cele ale persoanei care efectuează aceste demersuri constituie infracțiunea de fals informatic”.

O asemenea fapta întrunește 2 din cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută de art. 325 din Codul penal, respectiv cea că acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizata fară drept și cea că acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.

       Printr-o decizie publicată de Curtea de Apel Brașov un bărbat a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private. Bărbatul crease un cont fals pe Facebook pe numele fostei iubite și postase fotografii și filmulețe cu aceasta în ipostaze indecente.

       Într-o eră a digitalizării, într-o lume în care nu mai mergem noi la informație, ci vine ea la noi în funcție de profilul nostru online, orice like sau comentariu creste șansele ca informația să devină virală.

În cele mai multe cazuri știrea este propagată prin intermediul conturilor false.

Fake-news-ul se desfășoară și ia amploare într-un sistem media care funcționează după cu totul alte reguli. Ori în acest sistem este ușor să publici orice tip de știre, fie ea falsă sau adevărată, iar rețelele de socializare o vor distribui cu viteză și fără discriminare.

       Pe Facebook un articol al unui ziar cu renume arată la fel ca unul creat și distribuit de pe un site sau cont fals.

       Trăim într-o eră a internetului, a știrilor care ne parvin pe conturile sociale, citim și aflăm totul de pe internet, socializăm și ne expunem fără rețineri viața pe conturile sociale, însă putini dintre noi discernem și suntem atenți la fake news-uri și conturile false pe care le distribuim și cărora le dăm like.

       Pentru acest motiv, începând cu data de 25.01.2021, crearea și utilizarea în mediul online a conturilor false este acum Pedepsită de Lege.