O fotograf Avocat Iasi: penal, international. Articole

O fotograf Avocat Iasi: civil, international. Articole

O fotografie unicat a lui Mihai Eminescu, expusă la Casa „Joseph Zoller”

o-fotografie-unicat-a-lui-mihai-eminescu-expusa-la-casa-joseph-zoller

De Ziua Culturii Naționale, la Iași va fi expusă o fotografie celebră a poetului Mihai Eminescu. Este vorba despre cea de-a treia fotografie originală a Luceafărului, din cele patru câte există, care a fost repatriată la Iași și care face parte dintr-o colecție privată. Imaginea a fost imortalizată în perioada junimistă și a fost celebră în acele timpuri, ea având în spate o frumoasă poveste de amiciție.

După cum se știe, lui Mihai Eminescu nu-i plăcea deloc să stea în fața aparatului de fotografiat, iar de aici vine și povestea imaginii. Fotografia este urmarea unei păcăleli puse la cale de prietenii junimiști ai poetului. Potrivit ecourilor vremii, s-au înțeles cu fotograful Nestor Heck să îl surprindă doar pe Eminescu într-o poză. Zis și făcut, iar într-o zi de vară, amicii poetului, A.C. Cuza și Petru V. Grigoriu, s-au întâlnit cu autorul celebrelor versuri pe terasa hotelului Traian, de unde au plecat împreună la atelierul de fotografie al lui Nestor Heck, aflat pe strada Lăpușneanu nr. 42. Planul presupunea o fotografie de grup, însă puțini știau șiretlicul pus la cale - când aparatul s-a declanșat, ceilalți s-au retras și în plan a rămas doar Eminescu. Nu mai vorbim de supărarea poetului, ci doar de amintirea rămasă peste timp. Ceea ce pe atunci a fost o glumă, astăzi a devenit o piesă de colecție rarisimă. Fotografia îl înfățișează pe marele poet în celebrul său costum alb, are o ramă de lemn masiv, din nuc, lucrată manual. Imaginea este certificată de sigla atelierului lui Nestor Heck.

Fotografia originală se află în colecția privată a avocatului Gianina Vera Poroșnicu, care i-a găsit un loc special - pe șemineul Casei „Joseph Zoller” din Iași, singurul monument istoric renovat din fonduri private. Piesa, de o valoare imensă, completează colecția personală a avocatei, a cărei pasiune pentru opera lui Mihai Eminescu și pentru fotografiile vechi este cunoscută.