Scrisoare Avocat Iasi: penal, international. Articole

Scrisoare Avocat Iasi: penal, international. Articole

Scrisoare deschisă a avocatei Gianina Poroșnicu către ieșeni: Haideți să ne unim și să luptăm împotriva flagelului numit ”presa șantajistă din Iași”!

scrisoare-deschisa-a-avocatei-gianina-porosnicu-catre-ieseni-haideti-sa-ne-unim-lupta-impotriva-flagelului-numit-presa-santajista-din-iasi

De ceva ani încoace în Iași, a apărut un fenomen pe care criticii din public l-au numit: ”presă de centură”, ”pseudo-presă”, ”presă mercenară”.

Indiferent de cum s-a poziționat critica în raport cu fenomenul (”deschis”, prin atacuri publice, prin ieșiri în mediul online sau ”închis”, prin plângeri civile și penale), de fapt suntem în fața unui conflict de cultură sau a unei culturi marginale, pentru că vorbim de sentimente de ultragiere, de atingerea pudorii publice și de sentimente de repulsie și indignare la scară largă, totul produs de condeiul libertin a trei așa-zise ziare din mediul online.

Ceea ce produc aceste fițuici este numai dezgust (am văzut pe facebook comentariul unei persoane: ”presa din Iași a început să arate precum cocina de porci”), dar și dezordine și infracționalitate.

Oamenii publici și cu notorietate și realizări financiare sunt hărțuiți până capitulează și acceptă trocul: li se șterg articolele negative făcute peste timp (articole comandate și planificate) în schimbul ”reclamei în ziar”, ca taxă de protecție.

Am mărturia unei persoane care mi-a relatat despre o astfel de situație: omul de afaceri X a plătit reclamă, dar aceasta nu a mai apărut. Întrebând ziaristul ”Ce se întâmplă?”, răspunsul primit a fost ”Pentru 1.000 lei să zici mersi că nu scriu de rău, nu să mai și scriu de bine!” (situația expusă se regăsește ca relatare într-un dosar penal).

Dincolo de concepțiile doctrinare despre șantaj, totul este abjecție în primul rând.

Ziariștii dubioși își creează de fapt un alibi pentru mascarea fărădelegilor.

Deși se autointitulează ziariști, de fapt sunt infractori în toată regula și acționează organizat: își dau subiecte unul de la altul, stabilesc cine scrie ”ca să nu bată la ochi”, folosesc persoane din apropiere ca și momeală, improvizează subiecte și situații ”capcană”, folosesc cafenele și restaurante ca ”redacții”. Modus operandi este cunoscut poliției locale prin numeroasele plângeri penale. Cercul din jurul gâtului nucleului infracțional se strânge.

Eradicarea fenomenului este însă lentă și dificilă, pe de o parte datorită lașității celor care se întâlnesc cu fenomenul, iar pe de altă parte pentru faptul grav că se cedează, alegându-se drumul scurt în detrimentul celui lung din tribunale.

Destui oameni politici și oameni de afaceri capitulează și preferă să dea gazetarii ”de-o pâiine”, decât să angajeze forțele unui proces civil sau penal: avocați, taxe de timbru, timp, administrări de probe, etc.

”Cine ii iartă pe cei răi, îi îndreptățește pe cei buni” zice o zicală.

Toleranța unui astfel de fenomen a produs un derapaj abrupt în societate. Păcatul este la fel de mare atât pentru ”victima” care capitulează fără luptă, cât și pentru ”martorul” neputincios care propovăduiește toleranța indiferenței. Efectul este același: ”tupeul” infracțional al ziariștilor impostori crește, faptele lor devin din ce în ce mai calificate (teoria recidivei este aceasta: vigilența față de lege scade cu fiecare succes infracțional).

Fenomenul s-a extins și despre el se vorbește din ce în ce mai mult. A apărut și se conturează proeminent ”opoziția”, ies la rampă tot mai multe persoane curajoase care își asumă: Apel de urgență: ”Să vină poliția!”. Se solicită intervenția autorităților și se cere sesizarea din oficiu și o centralizare a tuturor denunțurilor care se fac, public și asumat, în mediul online, alături de caricaturi, pamflete, fotografii ale ziariștilor impostori, toate creionând tabloul unei contraofensive care cere, în ajutor, intervenția autorităților de la cel mai înalt nivel: DNA, DIICOT, etc.

Dumneavoastră, toți cei care cedați presiunii și acceptați reclamă în astfel de ziare ”vândute”, incurajați un fenomen care ucide definitiv credibilitatea presei și vă confiscă demnitatea.

Țineți-vă puternici în fața șantajului! Nu este ușor să te vezi împroșcat de invective și de acuzații! Aveți copii, soții, prieteni și aveți stimă de sine! Vă înțeleg, dar nu cedați pentru că este în psihologia șantajistului: el se va întoarce! Odată ce a luat de la dumnevoastră măcar o singură dată, va veni și cu mai multă presiune să ”sugă” și ultima vlagă!

Haideți să ne unim forțele! Să fim solidari! Să trecem peste comodități și să demascăm fenomenul sedentarizării unui grup de pseudo-ziariști care spun ”adevăruri mari” faultând limba română și regulile presei scrise, dreptul la replică, obligația investigării, etc.

Vă aștept cu mesaje în privat să adunăm toate informațiile și toate probele și să redactăm plângeri penale comune, să ieșim eventual din teritoriu către structurile justiției naționale.

Unirea face puterea!

Numai solidarizându-ne vom reda presei locale meritele ei de altă dată.

Există ziariști adevărați care, atunci când vin în public să divulge ”concurența neloială” și să-i demaște pe pseudo-ziariști, sunt certați și înjurați pe față de oameni ( de fapt complici infracționali) ai pseudo-ziariștilor.

Scandalul presei mincinoase și șantajiste a luat proporții. Se știe cine sunt cei vizați și care sunt ziarele sub titlul cărora scriu ziariștii mercenari.

Este o chestiune de timp să vedem acele ziare închise și pe ziariștii șantajiști condamnați. Nu cedați! Izbânda este foarte aproape și depinde de fiecare dintre noi: să apelăm la justiție și să spunem adevărul fără omisiuni.

Oameni de afaceri, oameni politici, liber-profesioniști, nu cedați! Cei care ați făcut pact cu diavolul și ați plătit ca să vi se șteargă reclama negativă, sunteți știuți și v-ați pierdut din demnitate! Mai mult decât atât, sunteți o victimă permanentă a șantajiștilor care vor reveni la dumneavoastră ca să se ”hrănească”. Dacă nu le veți da, vor fi și mai agresivi. Vor bani, excursii la munte, pentru ei și pentru familie, locuri de serviciu calde pentru soțiile lor (aceste informații se regăsesc în dosarele penale aflate pe rolul organelor de cercetare penală).

Vor dori, încetul cu încetul, fără scrupule, tot ceea ce aveți. Tipologia șantajistului se remarcă prin lăcomie și virulență.

Haideți să ne unim și să luptăm împotriva flagelului numit ”presa șantajistă din Iași”!

Avocat Poroșnicu Gianina Vera